Lajčák v Moskve informoval aj o prioritách SR na poste predsedajúcej krajiny EÚ

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 14:44 • 2 min
Lajčák v Moskve informoval aj o prioritách SR na poste predsedajúcej krajiny EÚ

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve priznal, že vzťahy Ruska a Slovenska "nezažívajú najjednoduchšie obdobie". Uviedol to na stretnutí so svojím slovenským rezortným kolegom Miroslavom Lajčákom.

slovakia

left justify in out

Lavrov však súčasne pripomenul existenciu dohôd dosiahnutých počas návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica v Moskve v júni minulého roka. Podľa Lavrova sú dôležitou bázou na to, aby "sme posilňovali úsilie na prekonanie súčasných tendencií v obchodno-ekonomickej sfére, kde badať pokles výmeny tovarov".


Za východisko z tejto situácie Lavrov označil "hľadanie nových projektov". V tejto súvislosti zdôraznil úlohu medzivládnej komisie. Ako dodal, "rátame s tým, že v najbližšom čase sa bude venovať konkrétnym otázkam".


Ruský minister pred stretnutím so svojím slovenským kolegom avizoval, že chcú hovoriť o dvojstranných vzťahoch vrátane spolupráce v humanitárnej oblasti, ale aj o medzinárodných problémoch, napríklad o situácii v Európe.


Lajčák pred schôdzkou označil Rusko za globálneho hráča. Uviedol tiež, že žiaden z problémov súčasného sveta nie je možné riešiť bez ruskej účasti.


Šéf slovenskej diplomacie pred novinármi povedal, že mieni svojho ruského kolegu informovať o prioritách SR na poste krajiny predsedajúcej Európskej únii, ktorého sa ujme 1. júla tohto roku.
"Som v Moskve aj ako minister zahraničných vecí krajiny, ktorá o 50 dní bude predsedať Európskej únii," uviedol Lajčák podľa agentúry TASS.


"Pred nástupom na post predsedajúcej krajiny EÚ sme pripravení podrobne vás informovať o prioritách vo vzťahoch s Ruskom," vyhlásil šéf slovenskej diplomacie na úvod schôdzky s Lavrovom.


Agentúra RIA Novosti napísala, že šéfovia diplomacií sa vrátili aj k Dňu víťazstva, ktorý sa v Rusku slávil v pondelok. Lavrov ocenil, že Slovensko chráni spoločnú históriu oboch krajín. V tejto súvislosti vyzdvihol "bezchybné udržiavanie vojnových hrobov a pomníkov hrdinom, ktorí položili svoje životy za oslobodenie Európy." "Je to pre nás veľmi dôležité, najmä za súčasných okolností, keď existuje veľa ľudí, ktorí chcú buď zabudnúť, alebo prepísať dejiny druhej svetovej vojny," povedal ruský minister podľa RIA Novosti.


Ako informovala agentúra TASS, Lajčák Lavrova ubezpečil, že "my nezabudneme na úlohu, ktorú vaša krajina zohrala pri oslobodzovaní Slovenska od fašizmu".



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies