Lajčák: Rozpočet MZV stačí iba na prežitie

NETKY.SK • 16 Október 2014, 12:03 • 2 min
Lajčák: Rozpočet MZV stačí iba na prežitie

BRATISLAVA - Napriek tomu, že rezort diplomacie bude na budúci rok mať k dispozícii o vyše 8 miliónov eur viac ako v tomto roku, jeho šéf Miroslav Lajčák nehovorí o reálnom zvýšení rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Upozornil totiž, že touto sumou sa pokryjú predovšetkým povinné členské príspevky SR do medzinárodných organizácií, ako aj odvody a poistné. "Priestor na investície a nákupy je tak limitovaný, že je to až neseriózne. Ale zásadné je, aby si Slovensko plnilo svoje záväzky, teda, aby sme platili členské príspevky," uviedol pre TASR.
      

Ocenil, že ministerstvo financií im vyšlo v rámci možností a limitov v ústrety. "Viem, aká je situácia v iných rezortoch, takže sme si už zvykli žiť, takpovediac v krízovom režime. Som rád, že to nie je likvidačné, ale je to iba rozpočet na prežitie," dodal.
      

Na kapitálové výdavky je určených 5,72 milióna eur. Tie sa napríklad použijú na rekonštrukciu slovenského veľvyslanectva v Londýne, výstavbu budovy na Pražskej ulici v Bratislave, nákup dopravných prostriedkov a bezpečnostné úpravy na úradoch v zahraničí.

 

Lajčák upozornil, že ministerstvo má dlhý zoznam investičných akcií, budova na Pražskej a veľvyslanectvo v Londýne patria k tým najurgentnejším. Stav budovy v britskej metropole je podľa neho v havarijnom stave. "Navyše je na Kensingtonskej ulici, čo je jedna z prestížnych londýnskych adries a ide o časť spoločného československého areálu. Treba si uvedomiť, že Česká republika ho nemôže zveľaďovať a Slovenská zanedbávať," priblížil.
      

Ako poznamenal, objekt na Pražskej je pre ministerstvo dôležitý, pretože sa pasuje s nedostatkom priestorov, pričom platí dosť veľké čiastky za prenájom. "Pražská sa nám splatí do šiestich rokov. Nehovoriac o tom, že konečne bude ministerstvo kompaktné a bude na jednom mieste. Zjednoduší to komunikáciu a nebude treba chodiť autami medzi pracoviskami," vysvetlil Lajčák.
      

Podľa neho bude musieť MZV s budúcoročným rozpočtom šetriť, avšak nerád by išiel cestou zatvorenia zastupiteľských úradov. "Je to až posledná alternatíva. Upozornil, že morálna, politická a ekonomická škoda by bola nevyčísliteľná a ďaleko väčšia ako bezprostredná úspora pri zatvorení veľvyslanectiev. "To by už bol hlboko krízový stav, keby sme museli zatvárať úrady," avizoval.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies