REPORTÁŽ: Podľa Pellegriniho vláda nezvláda koronakrízu

NETKY.SK • 11 Máj 2020, 12:51 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Pellegriniho vláda nezvláda koronakrízu

Slovensku sa podarilo zvládnuť zamedzenie šíreniu nákazy novým koronavírusom, nezvláda však zápas o ekonomickú budúcnosť republiky. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

 

Podľa Pellegriniho je pomoc nedostatočná

 

"Firmy, živnostníci, zamestnanci márne čakajú na bombasticky ohlasovanú prvú pomoc. Dnes sa javí, že by sme ju mohli nazvať poslednou pomocou pred krachom prevádzok. V porovnaní s európskymi štátmi dosahuje Slovensko tri naj. Ide o najpomalšiu, najslabšiu a najkomplikovanejšiu pomoc v rámci všetkých okolitých krajín. Ak s tým vláda okamžite nezačne niečo robiť, situácia bude horšia," zhodnotil Pellegrini. Pomoc mala byť podľa neho vo väčšom objeme, mala by byť plošnejšia a nemalo by v nej byť toľko kategórií, teda mala by byť cielenejšia.

 

 

 

Z celkového plánu vyplatiť za jeden mesiac pomoc v objeme jednej miliardy eur bolo podľa Pellegriniho vyplatených 20,35 milióna eur, čo je výrazne málo. "Čo majú robiť rodiny podnikateľov, živnostníci, zamestnanci? Vláda ešte viac prehlbuje sociálnu neistotu v regiónoch," povedal Pellegrini.

 

Podľa Žigu Smer-SD už dávnejšie avizoval, že vláda situáciu nezvládne

Poslanec Smeru-SD Peter Žiga upozornil, že strana Smer-SD už dávnejšie avizovala, že vláda nebude zvládať po administratívnej stránke poskytovanie pomoci firmám. "Nemáme vyriešené školy, rodičov nevieme dostať do práce, bude nám chýbať pracovná sila. Podniky, aj keď čakali na lepšiu situáciu, sa nebudú vedieť pripraviť. Máme obrovské množstvo rodičov, ktorí čerpajú ošetrovné, sú práceneschopní," podotkol Žiga. Tiež je presvedčený, že vláda sa veľmi málo venuje malým a stredným podnikateľom. "V týchto časoch sa pomoc pre podnikateľov vybavuje v Európe cez formu výnimiek zo štátnej pomoci. Európska komisia už udelila členských štátom 106 výnimiek, Slovensku udelila jednu, Česi majú tri," uviedol príklad pomoci Žiga s tým, že vláda by mala začať konať pre podporu hospodárstva a ekonomiky, aby ľudia mali prácu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies