AKTUALIZÁCIA: Omikron sa naďalej rozširuje. Čoraz viac štátov hlási prípady nákazy

NETKY.SK • 29 November 2021, 9:3 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Omikron sa naďalej rozširuje. Čoraz viac štátov hlási prípady nákazy

Austrálske úrady v pondelok oznámili tretí prípad koronavírusového variantu omikron. Lídri vlády pritom zvažujú, či uvoľnia tento týždeň obmedzenia na hraniciach, ako plánovali. Postupne sa pridávajú aj ďalšie krajiny.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 29.11. 14:17

V Českej republike potvrdili prvý prípad nákazy novým variantom omikron. Po rokovaní Ústredného krízového štábu to v pondelok oznámil dosluhujúci minister vnútra Jan Hamáček. "Liberecká nemocnica potvrdila, že paní - ktorá sa vrátila z Afriky - sa nakazila variantom omikron. Hygienici nás informovali o tom, že kontaktovali všetkých, ktorí s ňou boli v zahraničí," povedal Hamáček.

Podľa spravodajského portálu iDNES.cz sa u ďalších spolucestujúcich nákaza novým variantom nepotvrdila.

 

"Všetky štyri testy boli negatívne," potvrdil hovorca pražskej hygienickej stanice Zbyněk Boublík.

Infikovaná žena je momentálne v izolácii. To isté od soboty platí pre všetkých občanov, ktorí do Česka pricestujú z juhoafrických krajín.

 

Aktualizácia 29.11. 11:15

V Škótsku bolo identifikovaných šesť prípadov nového variantu omikron, oznámila v pondelok tamojšia vláda. Experti sa teraz snažia určiť, kde sa pozitívne testovaní nakazili. 

 

img

 

"Úrad verejného zdravotníctva vykonáva dôsledné trasovanie kontaktov. To nám pomôže určiť pôvod nákazy a identifikovať ďalších jedincov, ktorí sa mohli nakaziť," uviedol škótsky minister zdravotníctva Humza Yousaf. Ten zároveň dodal, že Škótsko bude vyžadovať, aby sa všetci pasažieri do dvoch dní po prílete podrobili testu PCR. Táto povinnosť bude platiť aj pre zaočkovaných.

 

"Tieto opatrenia sa zavedú čo najskôr a ich dodržiavanie budeme dôsledne kontrolovať," dodal Yousaf.

 

Švajčiarsko podozrenie na prvý prípad koronavírusového variantu omikron. V nedeľu večer to oznámila švajčiarska vláda, ktorá sa zároveň rozhodla pristúpiť k sprísneniu podmienok na vstup do krajiny, aby sa zabránilo šíreniu tohto variantu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Prvé podozrenie na nákazu variantom omikron majú vo Švajčiarsku u osoby, ktorá minulý týždeň priletela z Juhoafrickej republiky, uviedol na Twitteri švajčiarsky federálny úrad verejného zdravia (FOPH).

 

Ďalšie testovanie by malo v nasledujúcich dňoch vyjasniť situáciu okolo tohto podozrenia.

Švajčiarsko zároveň sprísňuje podmienky na vstup do krajiny pre cestujúcich z 19 krajín sveta vrátane Británie, Českej republiky, Dánska, Izraelu, či Juhoafrickej republiky.

 

Cestujúci, ktorí pochádzajú z týchto krajín, sa pri nástupe do lietadla smerujúceho do Švajčiarska musia preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus a po príchode do krajiny musia absolvovať desaťdňovú karanténu.

 

Obyvatelia Švajčiarska v nedeľňajšom referende podporili pandemický zákon a plán vlády na boj proti koronavírusovej pandémii , čím umožnili zavedenie mimoriadnych opatrení na spomalenie šírenia nákazy.

 

Približne 62 percent voličov sa v referende vyjadrilo za používanie covidpasov pri vstupe do barov, reštaurácií či na niektoré podujatia, ako aj za finančnú podporu pre ľudí zasiahnutých pandémiou.

 

Francúzske úrady v pondelok uviedli, že čakajú na laboratórne potvrdenie ôsmich prípadov pravdepodobnej nákazy novým variantom omikron. Medzi pozitívne testovanými na koronavírus boli ľudia, ktorí nedávno prileteli z južnej časti Afriky. Informovala o tom agentúra AP.

 

"Vykonané testy preukázali, že cestujúci boli pozitívni na koronavírus, ale nepotvrdila sa u nich nákaza žiadnym z predchádzajúcich variantov," uviedlo francúzske ministerstvo zdravotníctva. Rezort uviedol, že definitívne potvrdenie nákazy novým variantom môže trvať ešte niekoľko dní.

 

img

 

AP uviedla, že ak sa nákaza potvrdí, pôjde o prvé známe prípady výskytu variantu omikron vo Francúzsku.

 

Pôvodná správa

Na nový variant koronavírusu bol minulý týždeň vo štvrtok pozitívne testovaný tridsiatnik z Juhoafrickej republiky (JAR), ktorý priletel z Johannesburgu do severoaustrálskeho mesta Darwin a test mu urobili v neďalekom najbezpečnejšom karanténnom zariadení v Austrálli, v Howard Springs. Podrobnosti prípadu oznámila ministerka zdravotníctva austrálskeho Severného teritória Natasha Fylesová.

 

 

Prečítajte si: Omikron sa pomaly rozširuje! Potvrdila ho už ďalšia krajina

 

Úrady štátu Nový Južný Wales v nedeľu hlásili, že dvaja pasažieri cestujúci z JAR do Sydney sa stali prvými austrálskymi prípadmi nákazy omikronom. Obaja sú úplne zaočkovaní, nemajú príznaky a sú v karanténe v Sydney.

 

Premiér Nového Južného Walesu, Dominic Perrottet, v pondelok uviedol, že v tomto najľudnatejšom štáte Austrálie je možno už tretí prípad nákazy omikronom. Od nedele priletelo za 24 hodín piatimi letmi z deviatich krajín postihnutých variantom omikron 141 pasažierov. Všetci pasažieri sú v karanténe, oznámili úrady.

 

img

 

V pondelok sa zídu kľúčoví ministri austrálskej federálnej vlády, aby zvážili, ako zareagujú na situáciu celoštátne. Budú zvažovať aj to, či zmenia plány na uvoľnenie obmedzení na hraniciach, ktoré malo nastať v stredu 1. decembra.

 

Federálny minister zdravotníctva Greg Hunt vyhlásil, že austrálske úrady "bez váhania podniknú dodatočné kroky, ak budú epidemické dôkazy na to, že je potrebné konať".

 

Možno vás zaujme: Juhoafrická lekárka: Nie je dôvod na paniku! Variant Omikron zatiaľ sprevádzajú veľmi mierne príznaky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona