Lajčák prednášal na Prešovskej univerzite a prevzal si Cenu PSK

NETKY.SK • 14 December 2013, 11:05 • 2 min
Lajčák prednášal na Prešovskej univerzite a prevzal si Cenu PSK

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák v piatok (13.12.) odcestoval do Prešovského samosprávneho kraja, kde na pôde Prešovskej univerzity vystúpil s prednáškou na tému Aktuálne otázky európskej a zahraničnej politiky.

slovakia

left justify in out

Minister v nej poukázal na základné postoje Slovenska v európskych i medzinárodných témach a predstavil výzvy, ktoré stoja pred európskymi politikmi. Miroslav Lajčák sa v príhovore dotkol aj vývoja situácie na Ukrajine a krajinách Východného partnerstva, na západnom Balkáne, Sýrii, a v severnej Afrike. V následnej živej diskusii minister odpovedal na otázky študentov Inštitútu politológie a iných študijných odborov Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dlhodobo spolupracuje s Prešovskou univerzitou formou poskytovania krátkodobých študentských stáží. Minister Lajčák v rozhovore s predstaviteľmi univerzity ocenil najmä angažovanosť Inštitútu politológie PU v rámci projektov Medzinárodného vyšehradského fondu a ponúkol zapojiť akademický sektor do činnosti obnoveného Národného konventu o EÚ v niektorej z jeho pracovných skupín.

Miroslav Lajčák si podvečer na doskách Veľkej scény Divadla Jonáša Záborského v Prešove prevzal Cenu Prešovského samosprávneho kraja za rok 2013 za osobné zásluhy pri zviditeľňovaní a pozitívnej prezentácii Slovenskej republiky v európskom a svetovom priestore. "Je to pre mňa veľká česť prevziať si túto cenu, ktorú vnímam zároveň ako uznanie kvality slovenskej diplomacie ako takej, potvrdenie toho, že sme sa naučili hrať prvé husle v európskej i svetovej politike," povedal minister. Cenu predstavuje hodnotné umelecké dielo od akademickej sochárky Evy Fišerovej – gotická brána s doširoka otvorenými dverami a srdce, obomknuté po stranách krídlami.

Poslanci PSK schválili udelenie ceny in memoriam pre horolezca Petra Šperku, príslušníka Horskej záchrannej služby, ktorý prišiel tento rok o život pri teroristickom útoku v Pakistane. Získal ju za dlhoročnú obetavosť a zanietenosť pri záchrane ľudských životov a zdravia a prácu v radoch horských záchranárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies