Lajčák hovoril o súčasnom stave, Európe chce dať novú energiu

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 17:24 • 2 min
Lajčák hovoril o súčasnom stave, Európe chce dať novú energiu

BRATISLAVA – "Slovensko chce počas svojho predsedníctva v Rade EÚ dať Európe novú energiu a pozitívnu agendu."

slovakia

left justify in out

V Bratislave to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý vystúpil na úvod konferencie Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku o podobe EÚ v roku 2016.

 

"V čase, keď mnohé krízy testujú odolnosť EÚ, Slovensko preberie po prvýkrát predsedníctvo v Rade EÚ. Je nepochybné, že nasledujúcich šesť mesiacov si bude vyžadovať rýchle, ale nie unáhlené rozhodnutia a tiež efektívne a konsenzuálne riešenia," konštatoval minister M. Lajčák. Pripomenul, že ambíciou Slovenska je zvýšiť odolnosť Únie voči vonkajším i vnútorným odstredivým silám.

 

Vo svojom vystúpení poukázal aj na to, že výsledkom všetkých výziev a udalostí, ktoré Únia v súčasnosti zažíva, je strach jej občanov. "Myslím si, že je najväčšou obavou občanov EÚ je to, že sa politickým elitám v Únii nepodarí tieto výzvy zvládnuť. Aj preto majú dojem, že sa priepasť medzi ich očakávaniami a záujmami Bruselu dramaticky prehlbuje." S tým treba podľa neho niečo robiť a najlepšou odpoveďou je jednota a súdržnosť.

 

"Slovensko sa bude snažiť rúcať bariéry, mobilizovať EÚ k súdržnosti a zabrániť tak jej fragmentácii. Musíme sa sústrediť na to, čo nás spája. Na dostredivé sily. Na naše spoločné hodnoty. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov chceme preto presadzovať riešenia s praktickým dopadom na každodenný život občana," vysvetlil minister M. Lajčák.

 

Na konferencii vystúpil aj podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, s ktorým minister M. Lajčák následne absolvoval bilaterálne rokovanie. Predmetom ich rozhovoru boli priority slovenského predsedníctva, medzi ktoré patrí aj posilnenie jednotného trhu EÚ v oblasti energetiky. Hovorili tiež o projekte Nord Stream II.

 

O predsedníctve v Rade EÚ ale i o širších zahranično-politických témach diskutoval minister M. Lajčák aj na pracovnom obede s členmi Zahraničného výboru NR SR. "Ide o gestorský výbor parlamentu pre činnosť nášho ministerstva, a preto je v našom záujme mať korektné vzťahy," povedal minister M. Lajčák koaličným i opozičným členom výboru, ktorí prijali jeho pozvanie.

 

"Je v záujme Slovenskej republiky, aby sme mali jednotné pozície v zahraničnej politike a rád by som videl jasnú deliacu líniu medzi vnútropolitickým bojom a štátnym záujmom," zdôraznil minister M. Lajčák.

 

Poslancom tiež pripomenul, že MZVaEZ SR si zakladá na profesionalite a službe Slovensku a je členom zákonodarného zboru k dispozícii na konzultácie či poskytovanie podkladov k zahranično-politickým témam.

 

V spoločnej diskusii si potom vymenili názory na vývoj vo vnútri EÚ, možné dôsledky Brexitu, perspektívu bezvízového styku Únie s partnerskými krajinami Východného partnerstva a Turecka a prebrali tiež energetické, bezpečnostné a strategické otázky, ktoré sú momentálne v agende Európskej únie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies