Lajčák a Tillerson sa zhodli na dôležitosti boja proti terorizmu

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 10:16 • 2 min
Lajčák a Tillerson sa zhodli na dôležitosti boja proti terorizmu

WASHINGTON - Boj proti terorizmu je prioritou tak pre Spojené štáty americké, ako aj pre Slovensko, pričom Washington oceňuje konkrétne kroky Bratislavy v tejto otázke. V rozhovore to v pondelok po stretnutí so šéfom americkej diplomacie Rexom Tillersonom v hlavnom meste Spojených štátov uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

"Prioritou pre Spojené štáty - a potvrdilo to aj dnešné stretnutie - je boj proti terorizmu, čo vnímame aj my ako hrozbu číslo jeden. Samozrejme, Spojené štáty chcú, aby Slovensko naozaj bolo súčasťou tohto boja, a ja som rád, že som dnes mohol na toto stretnutie prísť aj s veľmi konkrétnymi krokmi. Môj partner to ocenil," povedal Lajčák s tým, že Tillersona informoval o politických rozhodnutiach slovenskej vlády, ktoré by mali byť formalizované už tento týždeň.

 

Šéf diplomacie USA ocenil aj odhodlanie Slovenska plniť si svoje záväzky vyplývajúce z členstva v NATO - vrátane záväzkov finančných. Administratíva Donalda Trumpa už viackrát vyzvala členov aliancie, aby zvýšili výdavky na obranu a plnenie si záväzkov.

 

"Pre nás je solidarita obojsmerná cesta - my nemôžeme solidaritu vyžadovať, keď ju potrebujeme, a nepreukázať ju, keď sme my na rade. Investície do boja proti terorizmu sú investície do väčšej obrany našich občanov, našej vlasti i našej kultúry a našej civilizácie. Čiže to je niečo, čo robíme v prvom rade sami pre seba a pre ten spôsob života, ktorý my chceme viesť. Pokiaľ ide o výdavky na obranu alebo obranyschopnosť, tam je treba povedať, že súčasná administratíva prezidenta Trumpa neprišla s ničím novým, vlastne len vyžaduje od spojencov, aby splnili tie záväzky, ktoré na seba vzali pri vstupe do aliancie a potvrdili ich v roku 2014 na summite vo Walese," uviedol Lajčák.

 

Stretnutie bolo prvým oficiálnym stretnutím medzi predstaviteľom vlády SR a administratívy prezidenta Trumpa.

 

Lajčák sa zároveň s americkým ministrom zahraničných vecí stretol vo Washingtone ako jeden z prvých európskych štátnikov. Je to podľa neho aj vďaka tomu, že bilaterálne vzťahy oboch krajín sú výborné a bez otvorených otázok.

 

"Pripisujem to kvalitným vzťahom, ktoré medzi našimi dvoma krajinami existujú, a aj vnímaniu úlohy Slovenska v regióne strednej Európy zo strany administratívy Spojených štátov," povedal Lajčák.

 

Washington podľa neho vníma Slovenskú republiku predovšetkým ako partnera pri riešení rôznych problémov.

 

"Neriešia Slovensko ako také, ale skôr riešia to, kde si vieme navzájom pomôcť pri riešení celého radu problémov - či už je to terorizmus, alebo vývoj na Ukrajine, alebo vývoj na Balkáne, alebo stabilizácia situácie v Sýrii, a podobne. Čiže ten náš vzťah je naozaj vzťah dvoch spojencov," zhodnotil Lajčák.

 

Stretnutie bolo podľa slov slovenského ministra veľmi dynamické, interaktívne, priateľské a konkrétne. Keďže Rex Tillerson je pôvodne podnikateľ a biznismen, rokovali aj o podnikateľskom prostredí na Slovensku a možnostiach jeho zlepšenia.

 

Minister Lajčák mu tiež pripomenul významné výročia, ktoré si Slovensko pripomenie na budúci rok - vrátane 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, a tým aj ustanovenia diplomatických vzťahov so Spojenými štátmi.

 

"Očakávam pokračovanie veľmi pozitívneho vývoja. Tie vzťahy sú veľmi bohaté, vyvíjajú sa po mnohých líniách - a ako som povedal, v samotných bilaterálnych vzťahoch nemáme otvorené otázky alebo nejaké problémy," dodal v rozhovore pre TASR šéf slovenskej diplomacie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies