Trump oslavuje veľký úspech. Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Izrael podpísali prelomovú dohodu

NETKY.SK • 17 September 2020, 08:40 • 2 min
Trump oslavuje veľký úspech. Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Izrael podpísali prelomovú dohodu

WASHINGTON - Zástupcovia Spojených arabských emirátov a Bahrajnu podpísali vo Washingtone dohody o nadviazaní plnohodnotných diplomatických vzťahov s Izraelom.

slovakia

left justify in out

Spojené arabské emiráty (SAE) sa tak stanú prvým štátom Perzského zálivu, ktorý bude mať aktívne diplomatické vzťahy so židovským štátom.

 

Začiatok "nového" Blízkeho východu

Spojené štáty americké pod vedením prezidenta Donalda Trumpa v týchto rokovaniach zohrali významnú rolu prostredníka. Normalizáciu vzťahov oboch arabských krajín s Izraelom označil Trump za začiatok „nového Blízkeho východu“.

 

 

Zdôraznil však, že je tu ďalších minimálne päť krajín, ktoré by dohodu o nadviazaní oficiálnych stykov mohli už čoskoro nasledovať. Viacerí odborníci označujú tento posun na Blízkom východe za veľký úspech.

 

 

Historický míľnik

Tesne pred samotnou ceremóniou sa americký prezident vyjadril, že podpisom dohody medzi týmito troma krajinami sa zmení chod dejínVďaka nej budú môcť ľudia všetkých vierovyznaní a pôvodu žiť spoločne v miery a prosperite.

 

Súvisiaci článok: Reakcie krajín po nadviazaní diplomatických stykov medzi SAE a Izraelom

 

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil tento významný akt za „historický bod obratu“, ktorý môže navždy ukončiť izraelsko-arabský konflikt.

 

img

 

Minister zahraničí SAE šejk Abdalláh bin Zajd Nahaján sa poďakoval izraelskému prezidentovi za to, že pozastavil svoje plány anektovať okupované oblasti západného Jordánu, na ktorý si robia nárok Palestínčania.

 

 

Rozhodnutie normalizovať vzťahy oznámili Spojené arabské emiráty ešte v priebehu augusta. Pričom by boli iba treťou arabskou krajinou na svete, ktorá sa k podobnému kroku odhodlala. Naposledy tak urobilo Jordánsko v roku 1994 a ešte pred tým Egypt v roku 1979.

 

 

Dohoda sa rozšíri o ďaľšie krajiny

Akonáhle sa medzi diplomatmi začalo hovoriť o dohode medzi SAE a Izraelom, tento krok začali zvažovať aj iné krajiny Perzského zálivu.

 

 

K dohode sa nakoniec pridal už spomínaný Brahrajn. Otepľovanie vzťahov medzi týmito krajinami je čiastočne spôsobené aj obavami zúčastnených strán z aktivít a narastajúceho vplyvu Iránu v regióne.

 

Prečítajte si viac k téme: Izrael podpisuje ďalšiu dohodu o spolupráci, Hamas a palestínske vedenie je proti

 

Ako informoval Trump, k podobnému kroku sa snažil presvedčiť aj ostatné sunnitské štáty, napríklad Saudskú Arábiu, dlhoročného rivala Iránu. Rijád sa však nateraz vyjadril, že na to zatiaľ nedozrel čas.

 

Palestínčania protestujú

Jediný, kto protestuje proti dohode sú Palestínci. Tí považujú normalizáciu vzťahov medzi arabskými krajinami a židovským štátom za zradu.

 

Dôvodom ich nesúhlasu je, že sa tak pravdepodobne znížili ich desaťročia vyvíjaná snaha o vytvorenie vlastného štátu na Západnom brehu Jordánu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies