LAŠ dala Sýrii termín do konca dňa, aby reagovala na požiadavku o pozorovateľoch

NETKY.SK • 26 November 2011, 08:19 • 2 min
LAŠ dala Sýrii termín do konca dňa, aby reagovala na požiadavku o pozorovateľoch

LAŠ dala Sýrii termín do konca dňa, aby reagovala na požiadavku o pozorovateľoch

slovakia

left justify in out

img

Sýrii dnes vypršal termín stanovený Ligou arabských štátov (LAŠ) na podpísanie dohody, podľa ktorej by Damask do krajiny vpustil zahraničných pozorovateľov. Sýria na žiadosť nereagovala, arabské vlády jej však termín predĺžili do konca dňa, uviedol arabský zdroj na zasadaní ministrov zahraničných vecí LAŠ v Káhire.
Ministri vo štvrtok vyhlásili, že ak Sýria do dnešného poludnia neschváli vyslanie pozorovateľov, ktorí majú posúdiť pokrok pri realizácii plánu LAŠ na ukončenie osemmesačných násilností, liga v sobotu zváži možnosť uvalenia sankcií na vládu v Damasku.
"Termín už uplynul, ale Liga arabských štátov Sýrii necháva dvere otvorené, aby odpovedala do konca dňa. A ak pozitívna odpoveď Sýrie príde v piatok, liga nebude mať výhrady, aby ju prijala," povedal zdroj citovaný agentúrou Reuters.
Organizácia zložená z 22 krajín požiadala Sýriu o vpustenie približne 500-člennej monitorovacej misie. Podľa OSN zahynulo v krajine násilnou smrťou od začiatku marcových protivládnych protestov viac ako 3500 ľudí. Väčšina z nich po zásahu bezpečnostných jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi.
So sankciami, ktoré presadzuje väčšina západných krajín, nesúhlasí Rusko. Moskva podporuje vnútorný dialóg medzi sýrskymi znepriatelenými skupinami. Francúzsko navrhlo vytvorenie tzv. humanitárnych koridorov či zón v Sýrii, čo má byť zatiaľ málo konkrétna operácia na zmiernenie utrpenia obyvateľstva.
Sankcie, ktoré Sýrii hrozia, môžu znamenať zastavenie medzinárodnej leteckej dopravy, obmedzenie obchodu a spolupráce so sýrskou centrálnou bankou, ako i zmrazenie aktív predstaviteľov režimu, na ktoré by mohla mať LAŠ dosah.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies