Kyjev má zásoby plynu v objeme 15,5 mld. kubických metrov

NETKY.SK • 28 September 2015, 10:54 • 2 min
Kyjev má zásoby plynu v objeme 15,5 mld. kubických metrov

KYJEV - Ukrajina, ktorá stále rokuje s ruským Gazpromom o novej dohode o dodávkach zemného plynu, má v podzemných zásobníkoch doteraz naakumulovaných 15,5 mld. kubických metrov plynu.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informovala ukrajinská spoločnosť Ukrtransgaz, ktorá má v krajine monopol na prepravu plynu. Kyjev každý deň svoje zásoby plynu zväčšuje o približne 39 mil. kubických metrov, uviedla firma vo vyhlásení.


Ukrajina konštatovala, že potrebuje zvýšiť svoje rezervy plynu na zhruba 19 mld. kubických metrov. Chce tak zaručiť zásobovanie svojho trhu počas zimy a zabezpečiť, že nenastanú prerušenia tranzitu ruského plynu cez jej územie do Európy. Európska únia cez ukrajinské územie importuje zhruba 40 % celkového objemu plynu, ktorý nakupuje od Ruska.


Ruský minister energetiky Alexander Novak v sobotu povedal, že Kyjev bude v štvrtom kvartáli platiť približne 230 USD za tisíc kubických metrov ruského plynu. Vyjadril sa tak po skončení rokovaní medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou, ktoré viedli k predbežnej dohode o dodávkach. Zmluva však ešte nie je podpísaná.

(1 EUR = 1,1151 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies