Kvórum pri referende sa znižovať nebude

NETKY.SK • 12 December 2014, 10:41 • 2 min
Kvórum pri referende sa znižovať nebude

BRATISLAVA - Referendum bude aj v budúcnosti platné len vtedy, ak sa na ňom zúčastní aspoň 50 percent všetkých voličov. Plénum dnes nepodporilo ústavnú zmenu od OĽaNO, ktorí navrhovali znížiť kvórum na 20 percent. Matovičovci sa o zníženie, dokonca o zrušenie kvóra, usilovali už niekoľkokrát, dosiaľ neúspešne.

slovakia

left justify in out

Hnutie OĽaNO takto chcelo posilniť práva občanov SR zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda. "Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu, že politické strany v NR SR opakovane nechránia verejný záujem, ale záujmy finančných skupín," argumentovali obyčajní. Prostredníctvom inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre NR SR záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa podľa nich umožnilo občanom spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie.

 

Podľa súčasnej právnej úpravy treba na platnosť referenda kumulatívne splnenie dvoch zákonných podmienok, a to účasti nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov a rozhodnutie musí byť prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. V histórií Slovenskej republiky sa doposiaľ konalo sedem referend, z ktorých iba jedno skončilo s platnými výsledkami. Ostatné referendá skončili ako neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené.

 

Hnutie chcelo novelizovať aj zákon o voľbách, a to tak, aby nezávislí kandidáti v komunálnych voľbách mohli delegovať svojich zástupcov do volebných komisií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies