Kvalitné školy by podľa KDH mali dostávať viac peňazí

NETKY.SK • 13 Január 2014, 12:03 • 2 min
Kvalitné školy by podľa KDH mali dostávať viac peňazí

BRATISLAVA - Kvalitné školy by podľa KDH mali dostávať viac peňazí.

slovakia

left justify in out

Poslanci kresťanských demokratov Martin Fronc, Pavol Hrušovský, Pavol Abrhan a Monika Gibalová do parlamentu predložili novelu zákona o financovaní základných a stredných škôl, podľa ktorej školy s vynikajúcimi výsledkami v celoštátnych objektívnych meraniach, napríklad externej časti maturitnej skúšky alebo testovaní 9, môžu dostať normatívny príspevok zvýšený o 10 percent príspevku na školu. "Týmto spôsobom budú školy motivované, aby dosahovali vo výchovno-vzdelávacom procese lepšie výsledky," argumentujú poslanci za KDH. Návrh podľa nich prispeje k zvýšeniu kvality vzdelávania v základných a stredných školách.

Kritériá na hodnotenie kvality procesu musia byť podľa kresťanských demokratov objektívne a celoštátne porovnateľné. Preto návrh upravuje, že kritériá vydané ministerstvom školstva všeobecne záväzným predpisom budú vychádzať z celoštátnych meraní a hodnotení. "S cieľom zaručiť objektívnosť kritérií v zákone pre ohodnotenie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu navrhujeme využiť len celoštátne merania a hodnotenia. Návrh zákona predpokladá motiváciu škôl, napríklad gymnázií, aby sa viac orientovali na kvalitu a prijímali na štúdium študentov, ktorí majú predpoklady dosahovať dobré študijné výsledky," vysvetľujú zákonodarcovia za KDH. Zriaďovatelia by tak po novom dostávali z kapitoly ministerstva školstva normatív a prostriedky za kvalitu výchovno-vzdelávacieho procesu. 

Právnou normou sa parlament bude zaoberať na januárovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies