Kto bol naozaj Svätý Mikuláš – patrón detí, námorníkov, slobodných dievčat aj obchodníkov?

NETKY.SK • 6 December 2023, 11:00 • 2 min
Kto bol naozaj Svätý Mikuláš – patrón detí, námorníkov, slobodných dievčat aj obchodníkov?

6. december sa stal obľúbeným dňom, kedy si navzájom chystáme malé sladké prekvapenia, pripravujeme balíčky so sladkosťami, niekde aj uhlím, či zemiakmi...

slovakia

left justify in out

Je to tiež deň veselých mikulášskych večierkov, na ktoré sa celý rok tešia deti aj dospelí. Vieme však, z akej tradície tieto zvyky pochádzajú a kto bol v skutočnosti Svätý Mikuláš?

Mikuláš je jedným z najznámejších a najobľúbenejších svätcov, ktorého si pripomínajú v tento deň východné aj západné cirkvi kresťanského vyznania. Hoci Mikulášova existencia nie je doložená žiadnym exaktným historickým dokumentom, vie sa to, že bol v 4. storočí pravdepodobne biskupom v starogréckej Myre.

Podľa tradície sa narodil v starovekom lýkijskom prístavnom meste Patara a v mladosti často cestoval do Palestíny a Egypta. Krátko po návrate do Lýkie sa stal myrským biskupom.

Počas prenasledovania kresťanov rímskym cisárom Diokleciánom bol uväznený a pravdepodobne aj mučený, ale za vlády Konštantína Veľkého bol prepustený.

V roku 1087 údajne talianski námorníci (alebo obchodníci) ukradli jeho údajné pozostatky z Myry a previezli ich do Bari v Taliansku. Táto krádež však výrazne zvýšila svätcovu popularitu v Európe a Bari sa stalo jedným z najnavštevovanejších pútnických centier.

Mikulášove relikvie sú dodnes uložené v bazilike San Nicola v Bari z 11. storočia, hoci ich ďalšie fragmenty získali kostoly po celom svete. V roku 2017 výskumníci datovali jeden takýto fragment relikvie, kúsok bedrovej kosti, z kostola v Spojených štátoch a potvrdili, že pochádza zo 4. storočia.

Mikulášova povesť štedrosti a láskavosti dala vzniknúť legendám o zázrakoch, ktoré robil pre chudobných a nešťastných. Traduje sa, že trom dievčatám, ktoré by inak chudoba donútila k prostitúcii, dal manželské veno v zlate a trom deťom, ktoré mäsiar rozsekal a vložil do kade so soľným roztokom, vrátil život.

V stredoveku sa úcta k Mikulášovi rozšírila do všetkých častí Európy. Stal sa patrónom Ruska a Grécka, charitatívnych bratstiev a cechov, detí, námorníkov, slobodných dievčat, obchodníkov... Boli mu zasvätené tisíce európskych kostolov - jeden z nich dal postaviť rímsky cisár Justinián I. v Konštantínopole (dnes Istanbul) už v 6. storočí.

V Holandsku sa jeho legenda zachovala ako Sinterklaas (holandský variant mena sv. Mikuláša). V 17. storočí holandskí kolonisti preniesli túto tradíciu so sebou do Nového Amsterdamu - dnešného New Yorku. Sinterklaasa prijala anglicky hovoriaca väčšina krajiny pod menom Santa Claus a jeho legenda o láskavom starcovi sa spojila so starými severskými ľudovými rozprávkami o mágovi, ktorý trestá neposlušné deti a dobré deti odmeňuje darčekmi.

V rôznych podobách sa tak Mikuláš premenil na postavu dobráckeho tučného muža rozdávajúceho darčeky. Túto tradíciu si pestujeme v Západnej Európe, v USA aj Kanade.

A hoci dnešná podoba osláv Mikuláša má s pôvodným osudom starogréckeho svätca len málo spoločného, jedno si môžeme od neho vziať a preniesť do dneška. Skúste dnes porozmýšľať, koho vo svojom okolí by ste mohli prekvapiť niečím láskavým – darčekom, pozornosťou, dobrým slovom, ponúknutou pomocnou rukou...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies