Nad územie Slovenska by sa mal dostať prach z púšte Sahara

NETKY.SK • 21 Apríl 2022, 16:00 • 2 min
Nad územie Slovenska by sa mal dostať prach z púšte Sahara

BRATISLAVA - V noci zo štvrtka na piatok (22. 4.) by sa mal nad územie Slovenska dostať prach z púšte Sahara. Prach k nám podľa modelových výpočtov začne prenikať v noci a bude postupovať od juhozápadu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Na miestach, kde sa počas piatka vyskytnú zrážky, je preto možné očakávať zašpinenie rôznych predmetov nachádzajúcich sa v exteriéri (autá, záhradný nábytok). „V priebehu noci z piatka na sobotu (23. 4.) saharský prach naše územie postupne opustí, avšak v nedeľu (24. 4.) je pravdepodobne možné očakávať jeho ďalšiu vlnu výskytu," spresnili meteorológovia.

 

img

 

Vyzdvihnutie prachu z povrchu Sahary bolo spôsobené výskytom tlakovej níže v oblasti severozápadnej Afriky. Táto níž v týchto chvíľach podľa meteorológov postupuje smerom do Európy. „Na základe výpočtov modelu sa dá očakávať, že v rámci tohto roka pôjde o doposiaľ najväčšie množstvo prachu nachádzajúce sa vo vzduchu nad naším územím. Lokálne to môže byť aj viac ako 0,8 gramu na štvorcový meter, čo v prepočte predstavuje viac ako 800 kilogramov na jeden štvorcový kilometer," poznamenali zo SHMÚ.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies