Ako oslavujú Veľkú noc vo Francúzsku, Grécku či Austrálii? Niektoré tradície vás prekvapia

NETKY.SK • 10 Apríl 2023, 10:00 • 2 min
Ako oslavujú Veľkú noc vo Francúzsku, Grécku či Austrálii? Niektoré tradície vás prekvapia

Veľká noc sa spája najmä s tradíciami, návštevou kostolov a modlitbami, dobrým jedlom a návštevou našich blízkych. Medzi neodmysliteľné slovenské veľkonočné tradície patrí šibačka a oblievačka. Naše tradície sú však pre zahraničných turistov často nepochopiteľné, ako teda oslavujú tieto sviatky vo svete?

slovakia

left justify in out

Austrálska alternatíva veľkonočného zajaca

Austrálsky vačkovec s názvom Bilby (Macrotis lagotis) je akýmsi symbolom Austrálie. Tento živočích sa len veľmi vzdialene podobá na zajaca, avšak v snahe zvýšiť povedomie o zmenšujúcej sa populácii austrálskeho vačkovca sa Austrálčania rozhodli, že budú namiesto tradičných veľkonočných zajacov vyrábať čokoládové podobizne malého vačkovca vo veľkosti králika. Veria, že každé sústo uhryznutého čokoládového zajaca pomôže k záchrane tohto ohrozeného druhu.

 

img

 

Gigantická veľkonočná omeleta

Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov a vedia to aj vo francúzskom mestečku Haux, kde na Veľkú noc rozbijú každý rok viac ako 4500 vajec, aby vytvorili gigantickú veľkonočnú omeletu, z ktorej sa naje viac ako 1000 ľudí. Rodiny sa stretávajú na hlavnom námestí, kde sa robí omeleta na obed, večeru a dokonca aj na raňajky.

 

img

 

Červené Grécko

Veľká noc je po celom svete známa pestrofarebnými, zdobenými vajíčkami. Avšak v Grécku nájdete len vajíčka pomaľované červenou farbou. Červená predstavuje Kristovu krv a symbol života. Vajíčko je odpradávna symbolom znovuzrodenia a posolstvom červených kraslíc je víťazstvo nad smrťou.

 

img

 

Veľkonočné thrillery

Veľkonočný čas je v Nórsku časom zločinu, krimi a detektívok. Televízne kanály vysielajú kriminálne relácie a tesne pred Veľkou nocou vychádza množstvo detektívnych románov. Ľudia z celej krajiny utekajú do svojich horských chatiek a príbytkov a trávia veľkonočné sviatky pozeraním krimi novín a čítaním detektívnych kníh. Tento fenomén vyvolala obrovská popularita kriminálneho románu z roku 1923. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies