Krym si pripomína prvé výročie referenda o znovupripojení k Ruskej federácii

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 10:28 • 2 min
Krym si pripomína prvé výročie referenda o znovupripojení k Ruskej federácii

MOSKVA/SIMFEROPOL - Krym si dnes pripomína prvé výročie referenda, na základe ktorého sa tento dovtedy Ukrajine patriaci polostrov stal subjektom Ruskej federácie. Ako informovala agentúra RIA Novosti, na Kryme dnes kvôli výročiu skrátili pracovný čas.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najvyšší predstaviteľ regiónu Sergej Aksionov v rozhovore pre britskú stanicu BBC uviedol, že polostrov bol pripojený k Rusku na základe demokratických procedúr. Upozornil, že postoj západných štátov voči Rusku kvôli kauze Krym je nesprávny.

 

Pri príležitosti výročia referenda ruská televízia Rossija-1 odvysielala film režiséra Alexeja Kondrašova "Krym: Cesta do vlasti", ktorý si podľa prieskumov v nedeľu večer v premiére pozrelo 41 percent divákov, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

 

Zdroje v Kremli tvrdia, že film si pozrel aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý by sa dnes po niekoľkých dňoch neprítomnosti mal znova objaviť na verejnosti, keď sa v Petrohrade stretne s kirgizským prezidentom Almazbekom Atambajevom.

 

Súčasťou snímky boli aj dva rozhovory, ktoré Putin poskytol jej tvorcom. Okrem iného v nich konštatoval, že po zmene vlády v Kyjeve, ktorá vystriedala kabinet proruského prezidenta Viktora Janukovyča, bolo Rusko pripravené uviesť do stavu pohotovosti svoje jadrové zbrane.

Putin potvrdil, že operáciu návratu Krymu pod ruskú správu riadil on osobne.

 

Ukrajinskú vládu, ktorá sa moci v krajine ujala po pouličných demonštráciách - označovaných Ruskom stále za "štátny prevrat" - pokladá Putin za bábky a v rozhovore tvrdil, že ich na prevrat pripravovali "naši americkí priatelia a partneri".

 

"To oni pomáhali pri príprave nacionalistov, oni pomáhali pri výcviku bojových oddielov," uviedol Putin a dodal, že bojová príprava sa konala aj na území Poľska a Litvy.

 

Organizátori vlaňajšieho štátneho prevratu na Ukrajine plánovali spáchať atentát na vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, tvrdil Putin. Poveril preto ruské tajné služby a ministerstvo obrany, aby ho zachránili. "Boli sme pripravení dostať ho z Donecka po zemi, po mori alebo letecky. Bolo to medzi 22. a 23. februárom," spresnil ruský prezident.

 

K otázke pripojenia Krymu k Ruskej federácii podľa agentúry TASS povedal, že rozhodnutie padlo až po prevrate v Kyjeve, predtým o tom neuvažovali. "Musím povedať, že svojim štyrom kolegom som oznámil: situácia na Ukrajine je taká, že musíme začať pracovať na návrate Krymu do Ruska, pretože nemôžeme zanechať toto územie a ľudí, ktorí tam žijú, nacionalistom," uviedol Putin. Priznal, že osobne riešil krymskú otázku, čo označil za výhodu.

 

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie dva dni po referende - 18. marca 2014, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku.

 

Nová ukrajinská vláda i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili na Rusko sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

 

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies