Chcete sa dať zaočkovať? Vedci radia, ktorá vakcína je najlepšia

NETKY.SK • 17 December 2021, 20:09 • 2 min
Chcete sa dať zaočkovať? Vedci radia, ktorá vakcína je najlepšia

ŽENEVA - Zdravotnícki poradcovia americkej vlády sa zhodli pomerom hlasov 15 : 0 na tom, ktorá technológia má lepšie výsledky. Uvidíme, čo povedia na novú vakcínu, ktorú schválila WHO.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) podporilo vo štvrtok odporúčanie vládnej skupiny expertov uprednostniť vakcíny proti koronavírusu s technológiou mRNA od spoločností Pfizer a Moderna pred vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson

 

„CDC schvaľuje aktualizované odporúčania Poradného výboru pre imunizačné postupy (ACIP) na prevenciu proti COVID-19, ktoré vyjadrujú klinickú preferenciu jednotlivcov dostať mRNA vakcínu proti COVID-19 pred vakcínou proti COVID-19 od Johnson & Johnson,“ uviedlo CDC vo vyhlásení.

 

img

 

CDC vyzvalo expertov na hlasovanie po tom, čo sa objavili ďalšie prípady porúch zrážanlivosti krvi po podaní vakcíny Janssen (od Johnson & Johnson), ktorá využíva technológiu vírusových vektorov. V tejto súvislosti evidujú najmenej 9 úmrtí.

 

Možno vás zaujme: Koľko ľudí presvedčila očkovacia prémia?

 

Poradcovia sa však zhodli na tom, že vakcína Janssen by mala zostať dostupná ľuďom, ktorí by z akéhokoľvek dôvodu mohli odmietnuť vakcíny s technológiou mRNA – napriek ich vyššej účinnosti a nižším rizikám, dodala AFP.

 

Nová vakcína 

 

Správa prišla v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že udelila povolenie na tzv. núdzové použitie vakcíne Covovax vyrábanej v Indii. Vakcínu vyvinula americká spoločnosť Novavax a na základe licenčnej dohody ju pod obchodným názvom Covovax vyrába indická firma Serum Institute of India (SII), najväčší producent očkovacích látok na svete.

 

img

 

Prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, zameranej na poskytovanie vakcín chudobnejším krajinám, bude možné distribuovať Covovax do celého sveta. „Aj keď sa stále objavujú nové varianty, vakcíny zostávajú jedným z najúčinnejších nástrojov na ochranu ľudí pred vážnymi ochoreniami či smrťou spôsobenými nákazou SARS-COV-2,“ uviedla v tejto súvislosti Mariangela Simaová z WHO.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Na Slovensku potvrdili ďalší prípad variantu omikron

 

Dodala, že schválenie Covovaxu by malo zlepšiť prístup k očkovacím látkam obzvlášť v chudobných krajinách, z ktorých 41 ešte nedosiahlo ani 10 % zaočkovanosti svojej populácie, zatiaľ čo ďalších 98 dosiahlo približne 40 % zaočkovanosť. Vakcínu Covovax podávajú v 2 dávkach a je možné skladovať ju v bežnej v chladničke pri teplotách od 2 do 8 stupňov Celzia.

 

img

 

Farmaceutická spoločnosť Novavax požiadala o schválenie svojej vakcíny aj v Európskej únii. Denník The Financial Times vo štvrtok informoval, že Európska lieková agentúra (EMA) by ju mohla schváliť začiatkom budúceho týždňa.

 

Ako prvá krajina na svete schválila vakcínu od Novavaxu na tzv. núdzové použitie začiatkom novembra Indonézia. Neskôr sa pridali aj Filipíny. Spoločnosť požiadala o odobrenie očkovacej látky už aj v Británii a očakáva sa, že americkému Úradu pre kontrolu liečiv (FDA) predloží príslušnú žiadosť ešte do konca tohto roka.

 

K téme: Omikron je najväčšia hrozba pre globálne verejné zdravie

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies