Kriminalitu policajtov by mal vyšetrovať nový úrad

NETKY.SK • 10 August 2016, 11:52 • 2 min
Kriminalitu policajtov by mal vyšetrovať nový úrad

BRATISLAVA - Trestnú činnosť príslušníkov ozbrojených zborov by mal vyšetrovať nový nezávislý úrad. Uvádza sa to v návrhoch opatrení Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR na zefektívnenie jeho činnosti. Návrhy sú súčasťou Správy špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a poznatkov Úradu špeciálnej prokuratúry o stave zákonnosti za rok 2015, ktoré boli predložené do parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na spochybňovanie nezávislosti Úradu inšpekčnej služby Sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR navrhujeme vytvorenie nezávislého vyšetrovacieho úradu, ktorý by vyšetroval trestné činy príslušníkov a zamestnancov ozbrojených zborov súvisiace s výkonom ich práce," uvádza sa v návrhu. Činnosť prokurátorov ÚŠP podľa materiálu často komplikujú niektoré preformalizované ustanovenia Trestného poriadku, ktoré súdy rozdielne vykladajú. "Nie je výnimkou, že to isté ustanovenie Trestného poriadku vysvetľujú a aplikujú rozlične aj jednotlivé senáty najvyššieho súdu. Osobitne poukazujeme napríklad na rozhodnutia najvyššieho súdu týkajúce sa zákonnosti postavenia a fungovania Úradu inšpekčnej služby Sekcie kontroly a inšpekčnej služby MV SR pri vyšetrovaní trestných činov spáchaných príslušníkmi Policajného zboru ako aj pri posudzovaní zákonnosti použitia niektorých informačno-technických prostriedkov. Tento stav prináša neistotu do právnej praxe a sťažuje prácu prokurátorov," konštatuje správa. Vyriešenie tohto problému nie je podľa ÚŠP v rukách prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, pretože ho možno riešiť len legislatívne.


ÚŠP v rámci svojich odporúčaní navrhuje aj zrušenie pracoviska Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, v ktorého kompetencii sú momentálne všetky úkony sudcu pre prípravné konanie a veľká časť hlavných pojednávaní. "Vzhľadom na to musia prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry prakticky každodenne cestovať do Banskej Bystrice a v prípade viacdenných hlavných pojednávaní sa tam musia aj ubytovať. Ide o zjavne nehospodárne nakladanie so štátnymi finančnými prostriedkami a zároveň dochádza aj k veľkým časovým stratám, pretože prokurátori presedia v autách veľa času, ktorý nemôžu venovať svojej práci. Pritom treba jednoznačne poukázať na to, že existencia tohto pracoviska nemá žiadne rozumné opodstatnenie," konštatuje správa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies