Kremeľ kritizoval Bidenovo prirovnanie čínskeho prezidenta k diktátorom

NETKY.SK • 21 Jún 2023, 13:51 • 2 min
Kremeľ kritizoval Bidenovo prirovnanie čínskeho prezidenta k diktátorom

Kremeľ v stredu kritizoval zahraničnú politiku Spojených štátov. Reagoval tak na vyjadrenie prezidenta USA Joea Bidena, ktorý čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga prirovnal k diktátorovi. Podľa Moskvy tieto Bidenove slová sú prejavom " nepredvídateľnosti" zahraničnej politiky administratívy vo Washingtone. "Ide o veľmi rozporuplný prejav zahraničnej politiky USA, ktorý poukazuje na veľký prvok nepredvídateľnosti," odpovedal podľa agentúry AFP hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na novinársku otázku.

slovakia

left justify in out

Dodal, že táto nepredvídateľnosť a mentorský prístup v zahraničnej politike USA "sa už stali neprijateľnými pre obrovské množstvo štátov" a ich počet neustále rastie. Peskov poukázal na to, že Bidenov komentár bol medializovaný po návšteve amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena v Pekingu, ktorá podľa AFP priniesla pokrok v napätých vzťahoch medzi Pekingom a Washingtonom. "Je to taká nepochopiteľná kompenzácia za všetky tieto kroky zo strany hlavy štátu. Ale to je ich vec," konštatoval Peskov. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning predtým na brífingu uviedla, že Peking považuje Bidenovo vyhlásenie, v ktorom označil Si Ťin-pchinga za "diktátora", za nezodpovedné a absurdné. Poukázala aj na to, že takáto rétorika porušuje diplomatické protokoly. Biden prirovnal Si Ťin-pchinga k "diktátorom" počas svojho utorkového prejavu na podujatí pre darcov americkej Demokratickej strany. Čínskeho prezidenta podľa Bidena rozhneval incident z februára tohto roka, keď ponad územie Spojených štátov letel čínsky balón, ktorý podľa Washingtonu slúžil na špionáž, a následne ho zostrelili americké stíhačky. Dôvod, prečo sa Si Ťin-pching veľmi rozčúlil, keď Biden nechal zostreliť čínsky balón, je podľa neho ten, že "nevedel, že tam vôbec je". "Myslím to vážne. Pre diktátorov je to veľká hanba, keď nevedia, čo sa stalo." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies