Zaujímavá záhada na pobreží Kanady!

NETKY.SK • 19 Október 2021, 08:11 • 2 min
Zaujímavá záhada na pobreží Kanady!

Desaťtisíce drevených kolíkov vytŕčajúcich z pobrežia Britskej Kolumbie prinútili mnohých ľudí premýšľať! No súčasne priniesli dôkazy o tom, aké je ľudstvo inteligentné a sofistikované.

slovakia

left justify in out

Kanadské ústie rieky Comox odhaľuje pri najnižších prílivoch takmer zabudnutý príbeh. Viac ako 150 000 drevených kolíkov je rozložených po prílivovej zóne a tvoria zvyšky stoviek starovekých pascí na ryby. Predpokladá sa, že inštalácia na priemyselnej úrovni pri špičkovom použití poskytla potravinové zabezpečenie pre približne 10 000 až 12 000 ľudí - K'ómoksov, tradičných obyvateľov bohatého, horami lemovaného údolia Comox, ktoré sa nachádza na východnej strane ostrova Vancouver na okraji Salish Sea.

 

img

 

Západná veda túto sofistikovanú technológiu donedávna prehliadala. Napriek tomu, že kolíky, ktoré majú v plytčinách priemer palca a v hlbšej vode sa zväčšujú na kmene stromov, sú viditeľné z frekventovaných pobrežných ciest, nikto o nich príliš nerozmýšľal. 

 

Cory Frank je manažér strážcov K'ómoksov, ktorí majú na starosti environmentálny dopad na pobreží. Hrával sa medzi týmito kolíkmi, dokonca pomocou nich lovil. No ani starší ľudia z jeho okolia nemali viac informácií.

 

Nancy Greeneová, vtedy vysokoškolská študentka antropológie, začala skúmať možnosti svojej bakalárskej práce v roku 2002Greeneová (teraz výskumná archeolologička) chcela vedieť, na čo slúžia. V spolupráci s tímom dobrovoľníkov začali chodiť za odlivu na pobrežie a strávili mesiace zaznamenávaním 13 602 odhalených špičiek kolíkov. Začala sa pýtať starších K'ómoksov, čo to vlastne je.

 

img

 

Keď zakreslila všetky objavené kolíky, výsledky boli ohromujúce. Vyzerá to ako súhvezdie, v ktorom je naznačená jedna z najrozsiahlejších a najsofistikovanejších rybolovných činností pôvodných obyvateľov.

 

Ako to fungovalo?

Greeneová si uvedomila, že 150 000 až 200 000 kolíkov, čo predstavuje viac ako 300 pascí na ryby, zaplnilo plytkú mokraď. Rádiokarbónové datovanie určilo vek od 100 do 1 300 rokov. Najpôsobivejšia na systéme je precíznosť prevedenia. "Moji predkovia boli úžasní inžinieri,“ povedal.

Vysvetlil, že akonáhle začal študovať, ako to všetko funguje, uvedomil si, že pasce sú založené na hlbokých znalostiach správania sa rýb a veľkých prílivových rozsahov regiónu. Rozložené v dvoch štýloch – jeden v tvare srdca a jeden v tvare šípky – pasce boli lemované odnímateľnými panelmi z tkaného dreva, ktoré prepúšťali vodu, ale nie ryby. Počas stúpajúceho prílivu ryby plávali stredom pasce, ktorá pripomínala pobrežie. Keď príliv ustúpil, ryby vo vnútri pasce uviazli v plytkých jazierkach.

 

img

 

V závislosti od štýlu pasce a ročného obdobia sa správcovia pascí mohli zamerať na sleďa alebo lososa a riadiť, koľko lososov pokračovalo v miestnych systémoch potokov. Týmto spôsobom boli schopní zaistiť, aby zobrali iba dostatok rýb na uspokojenie potrieb komunity a obchodu. Ak by rýb bolo málo, mohli sa rozhodnúť, že nebudú loviť vôbec.

 

Prečítajte si: SKUTOČNÝ PRÍBEH: Slovenka Mária Gulovičová - úchvatná americká špiónka!

 

Ďalšie zázračné technológie

Pri preskúmavaní pobrežia Britskej Kolumbie zistili, že technológia lovu sa líši od národa k národu. K'ómoksovia používali kolíky s priehradovými plotmi na správu a udržanie kedysi najproduktívnejších rybárskych výbehov v regióne, ľudia Hul'q'umi'niovia a W̱SÁNEĆovia v okolí ostrovov Perzského zálivu ukladali kamene ako Tetris.  Stavali nízke múry umiestnené rovnobežne s brehom. Tieto steny boli navrhnuté tak, aby zachytávali bahno, čo zmenilo sklon pláže a vytvorilo "morské záhrady“– veľké ploché rovinaté prílivové oblasti, ktoré boli po vyčistení od veľkých skál starostlivo udržiavané tak, aby vytvárali ideálne prostredie pre mušle, kraby, morské uhorky, skalky, chobotnice, piskory a ďalší morský život.

 

V kľukatých zátokách a ostrovčekoch provinčného parku súostrovia Broughton sa technológia opäť mení. Ľudia z Kwakwaka'wakw tu postavili monumentálne skalné steny, dostatočne veľké na to, aby ich bolo možné vidieť z vesmíru, aby vytvorili ideálnu hĺbku vody na podporu rastu mušlí v plytkých zátokách. Skalné steny postavili taktiež do záhrad v tvare špirály, ktoré vytvorili sploštené oblasti, ktoré by mohli využiť výhody unikátnych vírivých prúdov v regióne.

 

Ešte ďalej na sever, vo vnútorných vodných cestách a na ostrovoch, ktoré tvoria časť územia Heiltsuk, archeológ Haíɫzaqv Q̓íx̌itasu, tiež známy ako Elroy White, hovorí, že jeho predkovia vybudovali záhrady s morskými/mušľovými múrmi s kamennými stenami (nazývané λápac̓i) a širokú škálu kamenných rýb. Pasce (nazývané Ckvá), ktoré boli navrhnuté špeciálne podľa toho, či boli "na prílivovej pláni, v potoku alebo pri ústí rieky“.

 

"Boli postavené tak pevne, že by sa nerozpadli pri pôsobení rieky, prílivu, odlivu alebo ak by na ňu narazilo kanoe,“ povedal.

 

img

 

White spojil archeológiu s orálnou históriou, aby postupne rozlúštil prepojenie skalných pascí na ryby a vzťah jeho predkov k lososovi. Vysvetlil, že keď začal navštevovať tieto lokality, videl, ako starodávna technológia pascí na ryby a systém riadenia zdrojov netvoria len prílivovú krajinu, ale aj formujú kultúru a dedičstvo.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies