Vedúci predstavitelia skupiny G20 prijali záverečné vyhlásenie samitu

NETKY.SK • 23 November 2020, 11:01 • 2 min
Vedúci predstavitelia skupiny G20 prijali záverečné vyhlásenie samitu

MOSKVA - Vedúci predstavitelia krajín G20 prijali záverečné vyhlásenie zo samitu, na ktorom sa zaviazali viesť svet k silnej, udržateľnej, vyváženej a naplňujúcej ére po novej pandémii koronavírusov.

slovakia

left justify in out

"Naďalej sa zaväzujeme podporovať všetky rozvojové a menej rozvinuté krajiny, pretože čelia vzájomne súvisiacim zdravotným, ekonomickým a sociálnym dopadom COVID-19, uznávajúc osobitné výzvy v Afrike a malých ostrovných rozvojových štátoch", uvádza sa v dokumente.

 

Aj chudobné krajiny 

Krajiny G20 sa zaviazali podporovať spravodlivú distribúciu vakcín, liekov a testov COVID-19 po celom svete, aby chudobnejšie krajiny neboli vynechané z tohto procesu.

 

img

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že účastníci podporujú moratórium na splácanie dlhov najchudobnejších krajín sveta do konca júna 2021. Vedúci predstavitelia uviedli, že globálna ekonomika sa začína zotavovať, ale proces zostáva "nerovnomerný, vysoko neistý a podlieha zvýšeným rizikám poklesu".

 

Krajiny sa zaviazali, že budú naďalej využívať všetky dostupné politické nástroje, pokiaľ to bude potrebné na ochranu životov, pracovných miest a príjmov, a vyzvali rozvojové banky, aby zintenzívnili úsilie zamerané na pomoc najchudobnejším krajinám vyrovnať sa s krízou. Uznali osobitné výzvy, ktorým čelia africké krajiny a malé ostrovné rozvojové štáty.

 

img

 

"Podpora multilaterálneho obchodného systému je v súčasnosti rovnako dôležitá ako vždy. Snažíme sa realizovať vytvorenie slobodného, spravodlivého, inkluzívneho, nediskriminačného, transparentného, predvídateľného a stabilného obchodného a investičného prostredia, ako aj udržiavať hranice otvorené. Budeme pokračovať v práci na zabezpečení rovnakých podmienok pre vytvorenie priaznivého obchodného prostredia", uvádza sa v dokumente.

 

Dvojdňový samit sa skončil prijatím Rijádskej deklarácie, po ktorej Saudská Arábia odovzdala predsedníctvo skupiny G20 Taliansku.

 

img

 

Od roku 1999 je skupina G20 neformálnym zväzom najväčších ekonomicky rozvinutých a rozvojových krajín. Zahŕňa 19 štátov (Austrália, Argentína, Brazília, Veľká Británia, Nemecko, India, Indonézia, Taliansko, Kanada, Čína, Mexiko, Rusko, Saudská Arábia, USA, Turecko, Francúzsko, Južná Afrika, Južná Kórea a Japonsko), ako aj Európska únia.

 

Zdroj:    https://ria.ru/20201122/deklaratsiya-1585806553.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies