Kráľovná z nastaršej európskej monarchie oslávi 40 rokov na tróne

NETKY.SK • 12 Január 2012, 10:42 • 2 min
Kráľovná z nastaršej európskej monarchie oslávi 40 rokov na tróne

Kráľovná z nastaršej európskej monarchie oslávi 40 rokov na tróne

slovakia

left justify in out

img

Dánska kráľovná Margaréta II., ktorá si v utorok pripomenula 40. rokov od svojej inaugurácie na trón najstaršej monarchie na európskom kontinente, vládne bez vymožeností modernej doby, ako sú internet alebo mobil.
"Ostatní členovia mojej rodiny sa zabávajú na tom, že nepoužívam mobil, ale necítim potrebu ho vlastniť," povedala kráľovná, ktorá v apríli oslávi 72. narodeniny, počas utorňajšieho stretnutia so zástupcami domácej a zahraničnej tlače v kráľovskom paláci Amalienborg v Kodani.
Na otázku nórskeho novinára, z čoho pramení jej nezáujem o moderné komunikačné prostriedky, Margaréta II. odpovedala, že tým, že nie je on-line prístupná, má naozaj dostatok pokoja.
"Som spokojná s tým, ako veci fungujú," povedala kráľovná, ktorá oficiálne oslávi štyri desaťročia na čele Dánska počas nadchádzajúceho víkendu. 
"Teší ma, že sa mi dostáva veľkej podpory zo strany mojich najbližších, od môjho manžela a aj od obyvateľov Dánska. Som šťastná žena," povedala kráľovná pred novinármi. Zároveň dodala, že je jej povinnosťou zostať na tróne dovtedy, kým bude vládať, tak ako to bolo v prípade jej otca a jej starého otca.
História jej rodiny genealogicky siaha do desiateho storočia, do obdobia vikinských kráľov, čiže ide o monarchiu, ktorá pretrváva už vyše tisíc rokov.
Margaréta II. sa narodila ako najstaršia dcéra kráľa Frederika IX. a jeho ženy kráľovnej Ingrid. V roku 1967 sa vydala za francúzskeho diplomata Henriho de Laborde de Monpezat, s ktorým má dvoch synov: dediča trónu Frederika a princa Joachima. Pred tým, ako sa stala kráľovnou, študovala právo, históriu, politológiu, ekonómiu, archeológiu a sociológiu v Kodani, Cambridge, Aarhuse, Paríži a v Londýne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies