Prvé testy vakcíny proti COVID-19 sa v USA skončili úspešne

NETKY.SK • 15 Júl 2020, 10:57 • 2 min
Prvé testy vakcíny proti COVID-19 sa v USA skončili úspešne

WASHINGTON - Prvá časť testov americkej vakcíny proti novému koronavírusu sa skončila úspešne. Účastníci si v tele vyvinuli protilátky bez vážnych vedľajších účinkov.

slovakia

left justify in out

Rozdielne dávkovanie 

Experimentálnu vakcínu známu ako mRNA-1273 vyrába farmaceutická firma Moderna v spolupráci s americkou vládou. Pokusnú vakcínu podali pri marcových skúškach 45 účastníkom vo veku od 18 do 55 rokov. Niektorí z nich dostali vyššiu dávky, iným vakcínu podali viackrát.

 

img

 

Účinnejšie ako prekonanie vírusu

Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIH) vo vyhlásení uviedol, že vakcína spustila vytváranie protilátok na úroveň vyššiu než u pacientov, ktorí sa vyliečili z choroby COVID-19.

 

img

 

Testy aj starším 

Testy NIH vykonala ešte v marci. V apríli sa prvá časť testov rozšírila o dospelých nad 55 rokov. Výsledky tejto časti ešte nie sú zverejnené. Moderna uvádza, že skúšobná vakcína je "všeobecne bezpečná, tolerovaná, bez vážnych vedľajších účinkov hlásených k 57. dňu (skúšky)".

 

Dostupná na prelome budúceho roka  

"Vedľajšie účinky sú prevažne prechodné a mierne," dodala spoločnosť. Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci koncom júna uviedol, že vakcína by mohla byť dostupná ešte do konca tohto roka alebo na začiatku roka 2021.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies