Sebavedomie je ako sval

NETKY.SK • 17 November 2023, 09:00 • 2 min
Sebavedomie je ako sval

Pár tipov, ako ho správne trénovať

slovakia

left justify in out

Aj keď máme možno pocit, že naše sebavedomie je dané a nemenné, nie je to tak. Pravdou je, že sa v priebehu života vyvíja a mení. A možno s ním pracovať - ​​nie je nutné sa zmieriť s tým, že si jednoducho neveríme. Tak čo môžeme začať robiť práve dnes?

Rokovať so sebou láskavo: Veľa našich predstáv o sebe samých vychádza z toho, ako so sebou hovoríme. Mám tendenciu sama seba zrážať? Či už nahlas alebo v duchu? Prečo to robím, čo mi to prináša? Hovorila by som takto s kamarátkou? Nie? Tak prečo som ochotná hovoriť tak sama so sebou alebo o sebe? Všímaním si toho, ako so sebou hovorím a odbúraním zbytočného zrážania sa môžem urobiť pre svoje sebavedomie a sebaúctu veľký kus práce.
Všímať si svoje úspechy: Často máme tendenciu prehliadať ako samozrejmé veci, ktoré sa nám podarili a naopak sa dlho zaoberať neúspechmi. To nám ale na sebavedomí rozhodne nepridá. Čo sa občas zamyslieť nad tým, čo sa mi v poslednej dobe naopak podarilo? Čo mám na sebe rada? Čo občas prijať kompliment s jednoduchým ďakujem miesto zhadzovania a relativizovania jeho významu?
Sústrediť sa na pozitívne vzťahy: Mať okolo seba ľudí, ktorí ma podporujú a oceňujú, má samozrejme na sebavedomí obrovský vplyv. Niekedy nemôžeme okolie 100% ovplyvniť. Čo ale môžeme, je sústrediť väčšie množstvo pozornosti na ľudí, ktorí s nami jednajú láskavo, posilňovať funkčné, vrelé vzťahy.
Stanoviť si výzvu: Úspešné prekonanie prekážok a zvládnutie cieľov pomáha zásadným spôsobom – upevňujeme v sebe pocit, že zvládnem, čo mi život prináša – a to je nakoniec podstata sebavedomia, nie? Preto je skvelé určiť si aj malé, postupné ciele, z ktorých môžem čerpať pocit úspechu. Pozor ale, malo by ísť o ciele, pri ktorých je (iba) v mojej moci ich dosiahnuť. Môžem sa rozhodnúť učiť sa denne 10 minút cudzí jazyk a postupne sa v ňom takto zdokonaľovať. A oceniť svoj výkon, ak sa mi darí ho plniť. Nie je vhodné si stanovovať ciele, pri ktorých je silný vplyv externých faktorov – napr. do mesiaca si nájdem vysnívanú prácu.
Starať sa o seba dobre: ​​Dobre jesť, dostatočne spať, tráviť čas v prírode, mať pravidelný pohyb, však to poznáte. Ale tým, že sa o seba dobre starám, vysielam telu a aj svojej duši signál, že som dôležitá. Že na mne záleží. Že si stojím za tú starostlivosť, ktorú si venujem.

Toto je len pár tipov, ktoré nie sú nijako časovo náročné ani nevyžadujú veľké zmeny navonok. Naopak ale môžu začať veľké veci vo vnútri nás. Pokiaľ sa mi ale nedarí ich naštartovať samotné, vždy je možnosť nájsť si parťáka, ktorý mi s nimi pomôže, či už je to kouč alebo terapeut. Nie je nutné sa životom vláčiť s bremenom nízkeho sebavedomia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
www.medium.seznam.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies