Vytvorili biely náter, ktorý dokáže ochladiť budovy aj na jasnom slnečnom svetle

NETKY.SK • 23 Október 2020, 20:09 • 2 min
Vytvorili biely náter, ktorý dokáže ochladiť budovy aj na jasnom slnečnom svetle

Vedci vytvorili biely náter, ktorý doslova nahrádza klimatizáciu. Aj na priamom slnečnom svetle zostáva chladnejší ako okolitý vzduch.

slovakia

left justify in out

Vedci z Purdue University vyvinuli biely náter, ktorý môže odrážať viac ako 95 percent slnečného žiarenia a ochladzovať povrch, na ktorý sa nanáša.

 

Základom tohto vývoja je, že biele povrchy a objekty odrážajú viac svetla, a preto sa menej zahrievajú. Teoreticky by sa táto okolnosť mohla použiť na chladenie budov. Výskum ukazuje, že maľovanie budov na bielo môže ochladiť celé mestá!

 

V priebehu rokov bolo vyvinutých veľa rôznych náterov odrážajúcich slnečné svetlo pomocou skla, teflónu alebo bežnejšie oxidu titaničitého. Ale všetky majú svoje nevýhody.


Lacnejšie a efektívnejšie
Vedci z Purdue University vyvinuli pre svoj výskum nový recept. Namiesto oxidu titaničitého použili plnidlá na báze uhličitanu vápenatého, ktoré sú oveľa lacnejšie.

 

img

 

Uhličitan vápenatý absorbuje menej UV svetla, a preto zostane dlhšie chladný. Náter je na 60 percent zložený z častíc tejto látky, ktoré pomáhajú difundovať viac slnečného žiarenia.

 

Celkovo môže nová farba odrážať 95,5 percent dopadajúceho svetla. Tento výsledok je vyšší ako v prípade mnohých iných vyvíjaných náterov, hoci zaostáva za rekordérom - teflónovým povlakom, ktorý odráža 98 percent svetla.


Tím vedcov testoval nový povlak vonku dva dni a zistil, že na priamom slnečnom svetle zostáva o 1,7 °C pod teplotou okolia. V noci klesla teplota farby o 10 °C pod teplotu okolia.

 

"Naša farba je kompatibilná s výrobným procesom a môže stáť dokonca menej ako bežná farba. Kľúčom je zabezpečiť spoľahlivosť náteru tak, aby zostal odolný aj pri dlhodobom vonkajšom použití," vysvetlil profesor Xiuling Ruan, autor štúdie.

 

img

 

Vedci tvrdia, že nový náter môže pomôcť nielen ochladiť budovy, ale zabrániť prehriatiu vonkajších elektrických systémov. Aby sa však zaistilo, že projekt bude komerčne životaschopný, plánujú vedci tiež preskúmať, ako dobre si farba zachováva svoje vlastnosti za iných poveternostných podmienok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies