Kráľ Karol III. navštívil Keňu

NETKY.SK • 31 Október 2023, 19:30 • 2 min
Kráľ Karol III. navštívil Keňu

NAIROBI - Britský kráľ Karol III. a kráľovná Kamila začali v utorok štátnu návštevu Kene, kde čelia výzvam na ospravedlnenie sa za krvavú koloniálnu minulosť.

slovakia

left justify in out

Hoci je táto štvordňová cesta označovaná za príležitosť pozrieť sa do budúcnosti a nadviazať na súčasné srdečné vzťahy medzi Londýnom a Nairobi, ťaživé dedičstvo desaťročí britskej koloniálnej nadvlády je v spoločnosti stále prítomné.

Ide o prvú návštevu 74-ročnej britskej hlavy štátu v tejto africkej krajine a zároveň členskom štáte Spoločenstva národov (Commonwealth) od nástupu na trón v septembri minulého roka, keď zomrela jeho matka, kráľovná Alžbeta II.

Kráľovský pár, ktorý pricestoval v pondelok neskoro večer, privítal v utorok na slávnostnej ceremónii kenský prezident William Ruto, ktorý návštevu uviedol ako "významnú príležitosť na posilnenie spolupráce" v rôznych oblastiach.

Turné, ktoré nasleduje po cestách do Nemecka a Francúzska začiatkom tohto roka, "poukáže na silné a dynamické partnerstvo medzi Spojeným kráľovstvom a Keňou", uviedol Londýn.

Kráľ zároveň "uzná aj bolestivejšie aspekty" historického vzťahu Británie s Keňou, keďže táto východoafrická krajina sa v decembri pripravuje na oslavy 60. výročia svojej nezávislosti.

Patrí sem aj "výnimočný stav" z rokov 1952-60, keď koloniálne úrady brutálne potlačili partizánske povstanie Mau Mau, jednu z najkrvavejších vzbúr proti britskej nadvláde.

Bolo zabitých najmenej 10.000 ľudí, najmä z kmeňa Kikuyu, hoci niektorí historici a skupiny bojujúce za ľudské práva tvrdia, že skutočný počet je ešte oveľa vyšší.

Ďalšie desaťtisíce ľudí boli zhromažďované a zadržiavané bez súdu v táboroch, kde sa často vyskytovali správy o popravách, mučení a krutom bití, uvádza AFP.


Kráľovská návšteva prichádza v čase, keď sa v niektorých krajinách Karibského spoločenstva národov zvyšuje tlak na odvolanie britského monarchu z funkcie hlavy štátu a keď v Spojenom kráľovstve silnejú hlasy republikánov.

Počas dvoch dní v hlavnom meste Nairobi sa Karol III. a Kamila stretnú s podnikateľmi a mladými Keňanmi a zúčastnia sa na štátnom bankete, ktorý organizuje Ruto.

Charles tiež položí veniec k Hrobu neznámeho bojovníka v záhradách Uhuru, kde Keňa v decembri 1963 vyhlásila nezávislosť.

Kráľovský pár potom odcestuje do prístavného mesta Mombasa v Indickom oceáne, kde bude mať na programe zastávku v prírodnej rezervácii a stretnutie s náboženskými vodcami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AFP, Foto: TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies