Lyžovačka v Rakúsku? Vláda tam chce otvoriť lyžiarske strediská už čoskoro

NETKY.SK • 29 November 2020, 13:13 • 2 min
Lyžovačka v Rakúsku? Vláda tam chce otvoriť lyžiarske strediská už čoskoro

Názory na spustenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny sa v európskych krajinách líšia. Pozrite si, za akých podmienok sa majú otvárať lyžiarske strediská v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

Otváranie lyžiarskych stredísk v Európe je tento rok pre pandémiu nového koronavírusu je zatiaľ neisté. Rakúsko spolu s Českom a Slovinskom sú krajinami, ktoré presadzujú otváranie lyžiarskych stredísk. 

 

Zároveň je otázne, na ktorú stranu sa prikloní Slovensko a či lyžiarske strediská dostanú zelenú. V priebehu budúceho týždňa by sa mala verejnosť dozvedieť výsledky rokovaní v tejto otázke na úrovni vlády a Ústredného krízového štábu. 

 

Nemci sú zasadne proti otváraniu lyžiarskych stredísk

Vo Švajčiarsku sa pritom už lyžuje. Taliansko a Nemecko sú zásadne proti, pretože sa obávajú, že sa zo stredísk môžu stať lokálne ohniská nákazy koronavírus sa bude nekontrolovateľne šíriť.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová presadzuje zatvorenie všetkých lyžiarskych stredísk v Európe, najmä v čase, kedy je epidemiogická situácia vo viacerých krajinách veľmi vážna. Toto opatrenie pritom podporujú aj Taliani a Francúzi.

 

img

 

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval Maďarov, aby si nerezervovali zahraničné lyžovačky. Dodal, že nebude nikomu brániť, ale tí, ktorí vycestujú, musia pri návrate počítať s prísnymi kontrolami a karanténou.

 

Prečítajte si tiež: V talianskych Dolomitoch si pravdepodobne tento rok nezalyžujete, strediská ostanú pre pandémiu zatvorené

 

Panujú obavy, že vzniknú ohniská nákazy

Počas prvej vlny pandémie sa z viacerých lyžiarskych stredísk stali ohniská nákazy. Situácia sa vymkla spod kontroly napríklad v švajčiarskom top lyžiarskom stredisku Ischgl, ktoré aktuálne čelí viacerým žalobám zo strany dovolenkárov, ktorí sa tam nakazili.

 

Okrem Rakúska nechcú lyžiarske strediská zatvárať ani ďalšie krajiny na čele so Švajčiarskom, kde sa už lyžuje. Otvoriť strediská chce napríklad aj Česko, Slovinsko či Španielsko.

 

img

 

Rakúska vláda chce spustiť lyžiarske strediská po tom, ako sa spomalí šírenie nového koronavírusu, pričom na to nepotrebuje žiadnu dohodu s inými krajinami. Podobne ako v lete sa budú musieť počas zimnej sezóny dodržiavať rozsiahle preventívne a bezpečnostné opatrenia.

 

Napríklad Aprés Ski bary nebudú fungovať tak, ako sme boli zvyknutí. Konzumácia jedál a nápojov bude pravdepodobne povolená len vo vonkajších priestoroch na terasách.

 

V radách na lanovky sa budú musieť dodržiavať minimálne dvojmetrové rozstupy, pričom v kabínkach si budú musieť prekryť horné dýchacie cesty.

 

Mohlo by vás zaujímať: Minister dopravy hľadá možnosti ako spustiť lyžiarsku sezónu na Slovensku, verdikt budeme poznať už čoskoro



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona