Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu

NETKY.SK • 23 August 2021, 16:16 • 2 min
Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu

KYJEV - Vyhlásil to v pondelok predseda vlády SR Eduard Heger v úvode ustanovujúceho summitu Krymskej platformy v Kyjeve.

slovakia

left justify in out

Premiér zároveň uvítal vznik novej platformy a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať"Pred viac ako siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a ilegálne anektovalo časť územia Ukrajiny. Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine," povedal premiér..

 

Sľúbil podporu Ukrajine

"Krym je Ukrajina... Nikdy neuznáme zmeny hraníc prostredníctvom sily. Neuznáme ilegálnu anexiu Krymu a Ukrajinu plne podporujeme v diplomatickom úsilí o obnovu suverenity a územnej celistvosti," zdôraznil slovenský premiér.

 

Ďalej uviedol, že sankcie voči Rusku ostanú, kým bude trvať okupácia KrymuV ukrajinskej metropole sa v pondelok koná ustanovujúci summit Krymskej platformy, ktorej hlavným cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Kyjeva.

 

Zúčastňujú sa na ňom vysokí predstavitelia zo 46 krajín a medzinárodných organizácií. Do Kyjeva pricestoval aj predseda Európskej rady Charles Michel. 

 

Na úrovni hláv štátov a premiérov je zastúpené Lotyšsko, Litva, Estónsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Moldavsko, Gruzínsko, Slovinsko, Chorvátsko, Švédsko a Fínsko.

 

Prítomní sú aj zástupcovia NATO, Rady Európy a zoskupenia GUAM,  podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Rusko sa na summite nezúčastňuje.

 

 

Spoločná deklarácia

Očakáva sa, že lídri po skončení rokovania podpíšu spoločnú deklaráciu potvrdzujúcu záväzok k podpore nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a vymedzujúcu rámec pre medzinárodnú politiku voči Krymu.

 

Summit sa koná v čase, keď si Ukrajina pripomína 30. výročie získania nezávislostiRusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a v marci ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Premiér Heger odletel na summit Krymskej platformy

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies