Francúzsky prezident Macron predstavil plán na lepšie hospodárenie s vodou

NETKY.SK • 31 Marec 2023, 11:30 • 2 min
Francúzsky prezident Macron predstavil plán na lepšie hospodárenie s vodou

Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok predstavil nový plán na lepšie hospodárenie s vodou a zdôraznil, že ani súčasné demonštrácie reformy nezastavia.

slovakia

left justify in out

Plán na záchranu zásob vody zahŕňa 50 opatrení vrátane opráv netesných potrubí, prispôsobenie využívania vody poľnohospodármi a jadrovým priemyslom. Hovorí tiež o zdražení vody pre tých, ktorí ju nadužívajú. "Tvárou v tvár zmenám nevyhnutne existujú obmedzenia, musíme ich vysvetliť, podeliť sa o nich a upozorniť každého na zodpovednosť," povedal Macron v obci Savines-le-Lac vo francúzskych Alpách. Prezident čelí hnevu verejnosti a masovým demonštráciám pre presadenie reformy dôchodkového systému, ktorá zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Aj v Savines-le-Lac ho čakali demonštranti s transparentmi. Najmenej dvoch zadržala polícia. "O reforme sa vedú spory, ale to neznamená, že všetko ostatné by sa malo zastaviť... Musíme pokračovať v práci," uviedol prezident. Francúzsko vlani sužovali rekordné horúčavy a túto zimu zaznamenalo rekordne nízke zrážky. Úrovne pozemnej vody boli 1. marca 80 percent pod priemerom pre toto ročné obdobie. Macron povedal, že do roku 2030 chce opätovne využiť 10 percent všetkej vody vo Francúzsku. "Rozhodli sme sa, že v priebehu piatich rokov spustíme 1000 projektov na recykláciu a opätovné použitie vody. Chceme znovu použiť 300 miliónov kubických metrov vody," povedal. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona