Európska komisia schválila veľkú štátnu schému pomoci pre cestovný ruch vo výške 90-miliónov eur

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 06:13 • 2 min
Európska komisia schválila veľkú štátnu schému pomoci pre cestovný ruch vo výške 90-miliónov eur

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok schválila slovenskú schému štátnej pomoci vo výške 90 miliónov eur pre podnikateľov v cestovnom ruchu, ktorí sú zasiahnutý pandémiou koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Komisia uviedla, že opatrenie vlády SR bolo schválené na základe dočasného rámca štátnej pomoci, ktorý exekutíva EÚ prijala vlani na jar po vypuknutí pandémie

 

Cieľom verejnej podpory vo forme priamych grantov je zmierniť vplyv reštriktívnych protipandemických opatrení, ktoré slovenská vláda musela zaviesť na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Tie sa veľmi negatívne dotkli prevádzkovateľov pôsobiacich v sektore cestovného ruchu.

 

Pomoc vykompenzuje prevádzkovateľom časť ich nepokrytých fixných nákladov. Je určená podnikom, ktoré zaznamenali pokles obratu aspoň o 40 % v období od 1. apríla 2020 do 31. decembra 2021.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prejde Sulíkov návrh na vláde? Gastro sektoru by chcel výrazne znížiť DPH

 

Výška štátnej pomoci nepresiahne 10 % nominálneho zníženia čistého obratu. Podľa správy EK je táto slovenská schéma v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci.

 

Znamená to, že pomoc nepresiahne 70 % nepokrytých fixných nákladov s výnimkou mikropodnikov a malých podnikov, kde nepresiahne 90 % nepokrytých fixných nákladov. Zároveň nepresiahne 10-miliónov eur na jedného príjemcu a bude poskytnutá najneskôr do 31. decembra 2021.

 

Prečítajte si tiež: Budeme môcť vycestovať na dovolenku k moru? Uvažuje sa nad obnovením tzv. cestovného semaforu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona