Kotromanovič: Treba sa postarať o migrantov a zmierniť vášne so Srbskom

NETKY.SK • 27 September 2015, 15:41 • 2 min
Kotromanovič: Treba sa postarať o migrantov a zmierniť vášne so Srbskom

ZÁHREB/OPATOVAC - Opätovné uzavretie chorvátsko-srbskej štátnej hranice kvôli utečeneckej kríze nie je zatiaľ potrebné. V Opatovaci, kde je jeden zo záchytných utečeneckých táborov na chorvátskom území, to dnes vyhlásil tamojší minister obrany Ante Kotromanovič.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov nie je toto opatrenie potrebné napriek tomu, že srbská strana ani naďalej neusmerňuje migrantov smerom k maďarskej štátnej hranici.


Minister súčasne vyjadril nádej, že Belehrad pochopí, že títo ľudia potrebujú pomoc, a to v podobe ich najkratšej možnej a najjednoduchšej prepravy do západnej Európy.


Ak by Srbsko aj naďalej volilo okľuku cez chorvátske územie, je Záhreb podľa Kotromanoviča odhodlaný pokračovať v doterajšom prístupe k utečencom, aj keď je to pre nich dlhšia, ťažšia a náročnejšia cesta. My sme pripravení a zorganizovaní a myslíme už aj na príchod zimy, dodal.


Nič to však nemení na úsilí dosiahnuť so Srbskom konsenzus podobný tomu s Maďarskom, konkrétne, aby srbská strana smerovala utečencov na hraničný priechod, ktorý je pre Chorvátsko najprijateľnejší, uviedol podľa tlačovej agentúry MTI minister obrany a dodal, že z okolia priechodu Tovarnik jestvuje železničné spojenie s viacerými lokalitami krajiny.


Kotromanovič sa súčasne vyjadril za zmiernenie vášní medzi oboma krajinami a zdôraznil, že je treba čo najrýchlejšie a najlepšie sa postarať o ľudí, medzi ktorými sú i ženy a deti a s ktorými nemožno hrať "pingpong".
Ako vyplýva z oficiálnych údajov od 16. septembra do dnešného rána dorazilo do Chorvátska 73.500 migrantov. Viac ako 90 percent z nich pokračovalo do cieľových destinácií cez Maďarsko, zvyšok prekročil chorvátsko-slovinskú štátnu hranicu.


O lekársku starostlivosť požiadalo podľa dnešnej oficiálnej informácie rezortu zdravotníctva 10 percent migrantov. Chorvátski zdravotníci zasahovali v celkove 6600 prípadoch, v 138 z nich si zdravotný stav utečencov vyžiadal nemocničnú starostlivosť. Aj v súčasnosti je v chorvátskych nemocniciach umiestnených 23 z nich, zväčša ide o tehotné



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies