Volodymyr Zelenskyj telefonoval so Zuzanou Čaputovou

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 06:12 • 2 min
Volodymyr Zelenskyj telefonoval so Zuzanou Čaputovou

KYJEV - Ukrajinský prezident sa v nedeľu rozprával tiež s českým premiérom Petrom Fialom, britským premiérom Borisom Johnsonom a rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský líder to oznámil na sociálnej sieti Twitter a všetkým sa poďakoval za podporu svojej krajiny. Predmetom telefonických rozhovorov bol boj proti ruskej agresii, vojnové zločiny ruskej armády páchané na území Ukrajiny, najmä na civilistoch, ako aj cesta Ukrajiny do EÚ.

 

„Dnes som hovorila s prezidentom Zelenským o bezpečnostnej a humanitárnej situácii na Ukrajine. Ruská agresia sa musí zastaviť vrátane hrozných útokov na civilistov. Neochvejná podpora Slovenska pre všetkých Ukrajincov bude pokračovať,“ napísala Čaputová na Twitteri.

 

Prečítajte si tiež: Podľa Čaputovej musí Slovensko okrem humanitárnej pomoci Ukrajine pomáhať aj vojenským materiálom

 

„Aktuálna situácia na Ukrajine je zložitá. Uistil som ho, že dodávky humanitárnej pomoci z Českej republiky na Ukrajinu budú pokračovať aj naďalej,“ napísal Fiala na Twitteri. Ministerka obrany ČR Jana Černochová v nedeľu v diskusnej relácii Českej televízie uviedla, že Česko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 29 miliónov eur. O aký materiál pôjde, z bezpečnostných dôvodov neuviedla.

 

 

Slovensko daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote 2,1 milióna eur. Vláda o tom rozhodla v nedeľu večer na mimoriadnom online rokovaní. Slovensko pristupuje k darovaniu vojenského materiálu v kontexte nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu a v nadväznosti na požiadavky ukrajinskej strany.

 

Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu večer s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom o ruskej invázii na Ukrajine. Obaja lídri podľa Bieleho domu zhodnotili najnovšie diplomatické úsilie o zastavenie konfliktu, informovala televízia CNN. Biden a Macron podľa oznámenia v telefonáte tiež „zdôraznili svoje odhodlanie brať Rusko na zodpovednosť za jeho konanie a podporovať vládu a obyvateľov Ukrajiny“.

 

img

 

Francúzsky zdroj oboznámený s telefonátom uviedol, že Macron vyjadril sústrasť nad smrťou amerického novinára Brenta Renauda, ktorý podľa kyjevskej polície zahynul v nedeľu pri streľbe ruských síl na predmestí ukrajinskej metropoly.

 

K téme: Neďaleko Kyjeva zahynul reportér denníka The New York Times

 

Obaja prezidenti sa podľa zdroja tiež zhodli na posilnení sankcií prijatých voči Rusku, na podpore Ukrajiny a podniknutí všetkých iniciatív na zastavenie bojov. Macron hovoril telefonicky aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a poskytol mu detaily o ďalšej pomoci, ktorú sa rozhodla poskytnúť Európska únia na minulotýždňovom summite vo Versailles, doplnil francúzsky zdroj podľa CNN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies