Čínu kritizujú za jej postoj k pandémii COVID-19, prečo?

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 14:51 • 2 min
Čínu kritizujú za jej postoj k pandémii COVID-19, prečo?

Viac než sto politikov, univerzitných pedagógov a aktivistov z Európy, Austrálie a Spojených štátov podpísalo otvorený list, ktorý kritizuje komunistickú stranu v Číne za jej prístup k boju proti novému koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kultúra strachu

Signatári listu, ktorý bol zverejnený v internetových novinách Hong Kong Free Press, kritizovali kultúru strachu, ktorá podnietila zamlčiavanie dôležitých informácií v celosvetovom boji proti pandémii koronavírusu SARS-CoV-2.

 

img

 

Zatajovanie informácií zhoršilo situáciu

Podpísané osobnosti, medzi ktorými sú aj právnici, analytici či univerzitní profesori, tvrdia, že "korene pandémie spočívajú v zatajovaní (informácií) predstaviteľmi komunistickej strany v meste Wu-chan v provincii Chu-pej". Pod ich vplyvom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spočiatku závažnosť vírusu zľahčovala, konštatujú autori listu.

Umlčiavanie lekárov, novinárov a ďalších, ktorí o pandémii informovali nezávisle od nariadení vládnucej strany, podľa nich priamo prispelo k šíreniu koronavírusu.

 

img

 

"Smiešna červená kultúra"

Nezávislý profesor Xu Zhangrun nazval Čínu "smiešnou červenou kultúrou". Momentálne je Profesor Xu v domácom väzení, odkiaľ vyzíva svojich krajanov, aby prestali podporovať Čínsku komunistickú stranu (ČKS) a búrili sa voči nespravodlivosti. 

 

List upozorňuje na to, že by sme nikdy nemali zabúdať na to, že situácia v Číne bola spôsobená samotnou ČKS. ČKS umlčala čínskych lekárov, ktorí chceli varovať ďalších zdravotníckych pracovníkov v počiatočnom štádiu prepuknutia choroby. Niektorí čínski lekári doteraz bojujú s následkami šírenia informácií, ktoré chcela vláda utajiť. Dr. Ai Fen sa po rozhovore s domácimi médiami už nemôže objaviť na verejnosti, jej kolega Dr. Li Wenliang zomrel pri boji proti vírusu vo Wuhan. 

 

img

 

Pôvod vírusu nie je podstatný, potrebné je sústrediť sa na zvládanie situácie

"Pandémia nás všetkých núti čeliť nepríjemnej pravde: politizácia všetkých aspektov života vrátane zdravia ľudí a pretrvávajúca autokratická vláda jednej strany v Čínskej ľudovej republike ohrozila všetkých," píše sa v liste.

Signatári vyzdvihujú osobnosti, ktoré reakciu čínskej vládnucej strany na pandémiu kritizovali. Ocenili napríklad prístup tamojších novinárov, z ktorých od vypuknutia pandémie už mnohí skončili v domácom väzení alebo sú nezvestní.

Viac ako sto provládnych čínskych akademikov v liste zverejnenom 2. apríla a adresovanom "mnohým kritickým hlasom politizujúcim pandémiu COVID-19" tvrdilo, že presný zdroj nákazy nie je podstatný. Sústreďovanie sa na zistenie príčiny, ako sa vírus začal šíriť, podľa nich viedlo k poukazovaniu prstom na vinníka a k politizácii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies