Turecko postavilo Spojené štáty do nepohodlnej situácie

NETKY.SK • 6 Január 2020, 12:23 • 2 min
Turecko postavilo Spojené štáty do nepohodlnej situácie

ANKARA – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že Ankara uzavrie americké vojenské základne Incirlik a Kureggik, ak Washington uloží sankcie za nákup ruských systémov protivzdušnej obrany S-400, ktorý kúpili Turci od Ruska. Toto vyhlásenie Erdogana spôsobilo v USA skutočnú paniku.

slovakia

left justify in out

Bezprostredne po hrozbe zatvorenia, z jednej z leteckých základní Incirlik, kde sa skladujú americké jadrové zbrane, vyletelo najmenej päť dopravných lietadiel. Je možné, že Pentagon dal pokyn na vyvoz zbraní, aby ich v konečnom dôsledku nestratili.  

 

Americký minister obrany Mark Esper okamžite vydáva panické vyhlásenie, že sa dozvedel o plánoch Erdogana, a vyjadril želanie stretnúť sa so svojim tureckým partnerom.

 

Rozhodnutie tureckého prezidenta sľubuje veľké problémy pre Spojené štáty. Americké letecké základne v Turecku sú hlavné objekty Američanov pre operácie na Blízkom východe, a ich strata výrazne skomplikuje prítomnosť v regióne.

 

Ďalším dôležitým aspektom je skutočnosť, že približne 50 bômb B61 je uložených na základni Incirlik. Nedávno Američania diskutovali o nahradení týchto hlavíc vylepšenými bombami B61-12.

 

Bomba B61-12 nie je len aktualizácia predchádzajúcej verzie, ale zásadne nová zbraň. Má jadrovú hlavicu až do štyroch možnosti napájania (od 0,3 do 50 kiloton). Existujú informácie, že táto zbraň je schopná zničiť veliteľské centrá umiestnené pod zemou.

 

Odborníci sa tiež domnievajú, že Spojené štáty môžu stratiť schopnosť kradnúť sýrsku ropu a to nebudú už len vojenské straty, ale spôsobí to aj politické škody. Nakoniec môže dôjsť ku skutočnej konfrontácii medzi Ankarou a Washingtonom, a v súčasnosti sú Američania v nepohodlnej situácii, pretože pre nich nie je výhodne stratiť takého spojenca, akým je Turecko.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies