Košický súd priznal odškodné takmer 17-tisíc Rómke, ktorú v UNLP nezákonne sterilizovali

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 14:59 • 2 min
Košický súd priznal odškodné takmer 17-tisíc Rómke, ktorú v UNLP nezákonne sterilizovali

KOŠICE - Okresný súd Košice II rozhodol o porušení práv rómskej ženy, ktorá bola v minulosti bez jej informovaného súhlasu sterilizovaná v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP).

slovakia

left justify in out

Súd uložil nemocnici povinnosť ospravedlniť sa a žene priznal finančné odškodnenie v požadovanej plnej výške takmer 17.000 eur. Rozsudok z 19. februára v časti priznaného finančného odškodnenia nie je právoplatný, keďže nemocnica sa voči nemu odvolala. Informovala o tom dnes mimovládna Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktorá sprostredkovala bezplatnú právnu pomoc poškodenej žene.

 

Rómska žena bola sterilizovaná v roku 1999 počas predčasného pôrodu svojho druhého dieťaťa, ktorý bol vedený cisárskym rezom. "O tom, že jej plánujú vykonať počas pôrodu sterilizáciu, ju lekár informoval až na pôrodnej sále počas silných pôrodných kontrakcií, kedy mala obavy o život svojho ešte nenarodeného dieťaťa. Na druhý deň jej bola poskytnutá informácia, že jej bola vykonaná sterilizácia, žiadne iné informácie o vykonanom zákroku a jeho následkoch jej neboli poskytnuté. Neskôr zistila, že v jej zdravotnej dokumentácii sa nachádzala ňou podpísaná písomná žiadosť o vykonanie sterilizácie, datovaná v deň pôrodu, akoby ona sama vykonanie zákroku iniciovala," informovala mimovládna organizácia.

 

Žena sa obrátila na súd v roku 2005. V podanej žalobe na ochranu osobnosti namietala, že sterilizácia jej bola vykonaná bez tzv. informovaného súhlasu, teda bez toho, aby jej boli poskytnuté vyčerpávajúce informácie o povahe a následkoch zákroku a tiež dostatočný čas a priestor na zváženie takého závažného zásahu do jej reprodukčných práv. Domáhala sa ospravedlnenia a náhrady nemajetkovej ujmy vo výške zhruba 16.600 eur (500.000 Sk).

 

Všeobecné súdy žalobu najprv zamietli. Ústavný súd však v roku 2009 konštatoval, že svojimi rozhodnutiami porušili jej ústavné právo na spravodlivý súdny proces a prípad vrátil okresnému súdu na ďalšie konanie. Ten v roku 2011 rozhodol o porušení práv rómskej ženy a priznal jej odškodnenie vo výške 1500 eur. Krajský súd o dva roky neskôr rozhodnutie zrušil a prípad vrátil späť súdu prvého stupňa, pretože výška odškodnenia nebola primeraná závažnosti zásahu do jej práv vykonanou sterilizáciou. Krajský súd pritom odkázal na rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu, ktorý v podobnom prípade považoval za primerané odškodnenie za vykonanie nezákonnej sterilizácie sumu 31.000 eur.

 

Nemocnica sa v súdnom konaní obhajovala tvrdením, že sterilizácia bola vykonaná z dôvodu ohrozenia života poškodenej ženy počas pôrodu. Okresný súd v súlade s rozhodnutiami štrasburského súdu z ostatných rokov potvrdil, že sterilizácia nikdy nie je život zachraňujúci úkon a lekár ju nemôže vykonať bez informovaného súhlasu pacientky. Nezákonná sterilizácia bola poškodenej žene vykonaná vo veku 24 rokov a mala negatívny dosah na jej rodinný život, ako aj negatívny psychologický dosah na ňu samotnú.

 

"Potešilo ma, že po viac ako desiatich rokoch som sa konečne dočkala zadosťučinenia. Aj keď žiadne peniaze na svete mi moje zdravie a to, čo som pretrpela, nevrátia, je podľa mňa dôležité, aby sa ženy, ako ja domáhali spravodlivosti. Chcem preto povzbudiť iné rómske ženy, aby sa nebáli a bránili sa, ak sú ich práva porušované," povedala k rozhodnutiu súdu poškodená žena.

 

Podľa advokátky Vandy Durbákovej boli pre rozhodnutie súdu kľúčovými rozsudky štrasburského súdu proti Slovensku v podobných prípadoch. "Trvalo však neuveriteľných vyše desať rokov, kým domáci súd priznal poškodenej žene primerané odškodnenie. Svedčí to z môjho pohľadu o tom, že naše súdy stále nedokážu zabezpečovať účinný prístup k spravodlivosti v prípadoch porušovania základných ľudských práv," konštatovala. Vyjadrila presvedčenie, že rozhodnutie bude pre zdravotnícky personál ďalším signálom, že nerešpektovanie reprodukčných práv žien a ich slobodnej informovanej voľby v tejto oblasti je absolútne neprípustné.

 

"Doteraz zdokumentované prípady tejto praxe a viaceré rozhodnutia súdov naznačujú, že na Slovensku a v bývalom Československu bolo v ostatných desaťročiach nezákonne sterilizovaných množstvo rómskych žien," konštatovala Durbáková. Podľa nej by mali v tomto smere prevziať zodpovednosť okrem súdov aj ďalšie dve zložky štátnej moci. "Mala by vzniknúť nezávislá komisia, ktorá by celú túto nezákonnú prax účinne prešetrila a poškodené ženy odškodnila," dodala.

 

Na rozhodnutie okresného súdu dnes pre TASR reagovala UNLP. "Nemocnica sa voči rozhodnutiu súdu odvolala a jedným z dôvodov je aj fakt, že ide o ochranu osobnosti a každý prípad je individuálny, preto nie je možné ich paušalizovať," uviedla hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies