Koronavírus opäť zmutoval, Briti sa obávajú najhoršieho

NETKY.SK • 24 December 2020, 09:46 • 2 min
Koronavírus opäť zmutoval, Briti sa obávajú najhoršieho

LONDÝN – Vo Veľkej Británii sa objavili ďalšie dva prípady mutácie nového koronavírusu. Ide o oveľa silnejšiu a nákazlivejšiu formu vírusu, ktorá sa označuje 501Y.V2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zmutovaný koronavírus spôsobil explóziu nákazy v Londýne a na východejuhovýchode Veľkej Británie. Na britské ostrovy bol zavlečený z Juhoafrickej republiky (JAR), odkiaľ pricestovali títo dvaja pacienti.

 

Británia obmedzuje lety z JAR

V súčasnosti lietajú počas jedného týždňa medzi Londýnom a Kapským Mestom štyri letecké spoje, ďalšie štyri z Johannesburgu. Od začiatku novembra sa tak uskutočnilo približne 50 letov a do krajiny sa tak dostali tisíce ľudí, ktorí mohli nákazu šíriť ďalej.

 

img

 

Veľká Británia sa tak rozhodla obmedziť tieto lety. Zároveň všetci, ktorí do krajiny prišli za posledné dva týždne musia ísť do povinnej karantény. Izolácia pritom platí aj pre ľudí, s ktorými boli v uplynulých dňoch či týždňoch v kontakte.

 

Podľa expertov je táto mutácia veľmi nebezpečná, pretože sa dokáže šíriť ešte rýchlejšie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Britániou sa začal šíriť nový druh koronavírusu. Je nebezpečnejší a rýchlejší!

 

Zmutovaný vírus sa už šíri v spoločnosti 

Dva potvrdené prípady pritom nemajú medzi sebou žiadnu súvislosť. Jeden infikovaný pochádza z Londýnadruhý zo severozápadu krajiny. To, že obaja pricestovali z Južnej Afriky sa zistilo až v utorok. Ich nákazu pritom odhalilo až testovanie na prítomnosť koronavírusu.

 

Odborníci sa domnievajú, že obaja sa nakazili od iného nositeľa vírusu, pričom už teraz je v Británii nakazených množstvo ľudí novou mutáciou koronavírusu.

 

Prečítajte si viac: Veľká Británia pomôže Slovensku v boji s pandémiou

 

Počet nových prípadov dramaticky rastie

Pre Britov je to obrovským sklamaním, keďže sa pred dvoma týždnami v krajine spustil proces vakcinácie a oprávnene tak dúfali, že sa už čoskoro vrátia k normálnemu životu.

 

Iba za jeden deň tam však zaznamenali ďalších 39 237 nových prípadov, pričom za posledný týždeň vzrástol počet infikovaných o 57 percent. Od začiatku pandémie pritom ochoreniu COVID-19 podľahlo viac ako 69 tisíc ľudí.

 

img

 

Zároveň začína kolabovať aj zdravotníctvo pre silný nápor pacientov. Hospitalizovaných je bezmála 19 tisíc ľudí, čo je najviac od apríla tohto roku.

 

Keďže sa Britom nedarí dostať šírenie nákazy pod kontrolu, v časti krajiny budú od 26. decembra platiť najprísnejšie reštrikcie. Najprísnejšie opatrenia budú platiť v regiónoch Sussex, Oxfordshire, Suffolk, Norfolk a Cambridgeshire.

 

Z druhého do tretieho stupňa prechádza Bristol, Gloucestershire, Somerset, Swindon, Isle of Wight, New Forest, Cheshire, Warrington a Northamptonshire. V regióne Cornwall a Herefordshire sa taktiež sprísnia opatrenia a z úrovne 1 prejdú do 2. stupňa.

 

Prečítajte si tiež: V Británii sa už začalo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, vakcínu už prijala 90 ročná starenka

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies