V Británii sa už začalo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, vakcínu už prijala 90 ročná starenka

NETKY.SK • 8 December 2020, 09:21 • 2 min
V Británii sa už začalo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, vakcínu už prijala 90 ročná starenka

LONDÝN – Vo Veľkej Británii sa od utorka (8. decembra) začína s očkovaním proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 8. decembra 9:38

Na britských ostrovoch zahájili očkovanie vakcínou od americkej spoločnosti Pfizer a BioNTech. Ako uviedol britský minister zdravotníctva Matt Hancock, ide tak o „Deň V“.

 

Briti predbehli Európanov

„Dokázali sme prijať rozhodnutie vďaka nášmu liekovému úradu, čo je úrad svetovej triedy. Nemuseli sme sa podriadiť tempu Európanov, ktorí postupujú pomalejšie,“ povedal Hancock, pričom narážal na Európsku úniu (EÚ), ktorá zatiaľ žiadnu vakcínu neschválila.

 

img

 

Minister zároveň verejnosť uistil, že pri schvaľovaní vykonali britské úrady všetky bezpečnostné kontrolynevyhnutné kroky na to, aby sa v krajine mohlo začať s vakcináciou. „Keďže už nie sme v EÚ, dokázali sme tak celý proces zrýchliť,“ poznamenal Hancock.

 

Prečítajte si tiež: Rusi začínajú s vakcináciou proti koronavírusu! V sobotu pôjdu ako prví obyvatelia Moskvy

 

Ako prvá dostala vakcínu 90-ročná Margaret Keenan zo severoírskeho Enniskillenu, ktorá si tak pripísala svetové prvenstvo v zaočkovaní látkou od Pfizeru a BioNTechu mimo testovania.

 

"Cítim sa taká poctená, že som prvou osobou zaočkovanou proti COVID-19. Je to najlepší skorý narodeninový darček, aký som si mohla želať, pretože znamená, že sa konečne môžem tešiť na trávenie času s rodinou a priateľmi v novom roku po tom, čo som bola po väčšinu tohto roka sama," povedala Keenan a vyzvala ľudí, aby sa aj oni dali zaočkovať. "Keď to môžem dostať ja v deväťdesiatke, môžete aj vy," vyhlásila.

 

Slovensko začne očkovať v januári

Európske spoločenstvo sa pritom rozhodlo zaujať spoločný postup rovnako pri nákupe vakcín, ako aj pri schvaľovacom procese Európskej liekovej agentúry (EMA).

 

Podľa eurokomisárov by sa tak mohla posilniť dôvera verejnosti, čím by sa zvýšila aj ochota občanov sa nechať zaočkovať. „Malé oneskorenie oproti Veľkej Británii nie je dramatické,“ zareagoval nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

 

img

 

Na Slovensko by mala prvá várka 300 tisíc kusov vakcíny doraziť v druhej polovici januára. Informoval o tom šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí, s tým, že očkovanie bude dobrovoľné. 

 

Primárne pritom budú zaočkovaní zdravotníci, kritická infraštruktúra ako sú policajti, hasiči či vojaci a následne najrizikovejšia skupina obyvateľov, teda seniorivážne chorí pacienti.

 

Mohlo by vás zaujímať: Marek Krajčí je pripravený nechať sa zaočkovať prvou vakcínou, ktorá na Slovensko dorazí. Urobí to pokojne aj pred zrakom verejnosti

 

Londýn si razí vlastnú cestu

Briti si však zvolili inú stratégiu, v prvej vlne očkovania sa k vakcíne dostanú seniori nad 80 rokov, zamestnanci sociálnych služiebzdravotnícky personál.

 

Všetci, ktorí podstúpia vakcináciu dostanú certifikát, ktorý im bude zároveň slúžiť na to, aby sa nezabudli prísť preočkovať po troch týždňoch. Je totiž nevyhnutné, aby ľudia do tela prijali aj druhú dávku očkovacej látky.  

 

Vakcína od Pfizeru mala pri klinických testoch 95-percentnú úspešnosť, podáva sa v dvoch dávkach s odstupom 21 dní. Už po prvej dávke sa začína aktivizovať imunita, ale až sedem dní po druhej dávke dosahuje svoj plný účinok. Väčšina vedľajších účinkov vakcinácie je veľmi mierna a podobá sa na vedľajšie účinky po iných vakcínach, pričom trvá zhruba deň.

 

img

 

Pre nedostatok vakcíny budú musieť ostatní Briti počkať pár týždňov či mesiacov, kým do krajiny dorazí väčšie množstvo vakcíny a vytvorí sa viac očkovacích centier. „Je to maratón, žiadny šprint,“ povedal šéf Národnej zdravotníckej služby (NHS) Stephen Powis.

 

Vakcínu v ostatných dňoch do Británie priviezli v chladiarenských kontajneroch z Belgicka, kde ju vyrábajú, a následne ju distribuovali do siete zhruba 70 nemocníc, kde sa uskutoční vakcinácia. Vláda pre začiatok zabezpečila 800-tisíc dávok vakcíny, ale celkovo ich objednala 40 miliónov, čo je dostatok pre 20 miliónov ľudí.

 

Prečítajte si viac: EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies