Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom

NETKY.SK • 9 Marec 2023, 15:15 • 2 min
Petr Pavel zložil sľub a stal sa novým českým prezidentom

PRAHA - Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel zložil na Pražskom hrade prezidentský sľub do rúk predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila a stal sa tak v poradí štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky.

slovakia

left justify in out

V úvode schôdze prehovorila predsedníčka dolnej komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová. Na jej výzvu pristúpili k stolu na pódiu Pavel a Vystrčil. Pavel potom s rukou položenou na výtlačku Ústavy ČR vyslovil prezidentský sľub. "Sľubujem vernosť Českej republike. Sľubujem, že budem zachovávať jej ústavu a zákony. Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," vyhlásil pred približne 800 ľuďmi v sále. Svoje slová potvrdil podaním ruky Vystrčilovi. Potom pri stole podpísal listinu s textom sľubu. Jeho podobu spolu s originálnymi doskami z mosadze a duralu vytvorili mladí českí umelci – typografka Petra Dočekalová a dizajnér Karel Matějka. Špeciálne pero na túto príležitosť vyrobil Marek Najvar. Týmto okamihom sa Pavel stal novým českým prezidentom. Počas štátnej hymny bola na Pražskom hrade opätovne vztýčená prezidentská štandarda a z Petřína vojaci odpálili 21 delových sálv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies