Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzali Kaliňák, Fico a Figeľ

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 11:26 • 2 min
Kontrolujeme výroky politikov: Zavádzali Kaliňák, Fico a Figeľ

BRATISLAVA - V nedeľu 9. júna sa v diskusných reláciách stretli minister vnútra Robert Kaliňák s bývalým ministrom životného prostredia Józsefom Nagyom a premiér Robert Fico s predsedom KDH Jánom Figeľom.

slovakia

left justify in out

Obidve diskusie sa venovali najmä povodniam, z celkového počtu 45 faktických výrokov za pravdivé označil Demagog.sk 32. Zavádzaní sa dopustili Kaliňák, Fico a Figeľ, zatiaľ čo Nagy si na konto pripísal len jeden neoveriteľný výrok.

Premiér použil spolu až 17 faktických výrokov, z ktorých tri označil Demagog.sk ako nepravdivé, jeden zavádzajúci a jeden neoveriteľný. Fico podcenil opozičnú podporu kandidáta na šéfa NKÚ tvrdením, že mu opozícia dá najviac 25 hlasov, hoci v každej voľbe získal viac aj po odpočítaní 10 hlasov, ktoré sľúbil opozícii “venovať” Smer-SD. Zopakoval tiež výrok, podľa ktorého sme jedna z mála krajín s pozitívnym hospodárskym rastom v Európe. Na rok 2013 je však prognóza rastu HDP od Eurostatu pozitívna až pre 17 krajín Európskej únie, za prvý kvartál roku 2013 ich rast HDP vykázalo šesť.

Predseda vlády sa nepresne vyjadril aj o čerpaní eurofondov za Radičovej vlády a o rozhodnutiach Ústavného súdu v otázke vymenovania generálneho prokurátora. V týchto dvoch témach však zavádzal aj jeho oponent Ján Figeľ. Hoci si na konto pripísal iba dva zavádzajúce výroky, tieto tvorili tretinu počtu jeho celkových faktických výrokov v priebehu relácie.

Minister vnútra Kaliňák sa dopustil rovnakého počtu zavádzania a neprávd ako jeho stranícky šéf, pravdivých výrokov však pritom použil len sedem. Zavádzal predovšetkým tvrdením, že protipovodňová ochrana na Dunaji sa stavala v rokoch 2006 – 2010, teda za prvej Ficovej vlády. Veľká časť výstavby sa v tomto období síce realizovala, príprava projektu a jeho podpísanie sa však udialo ešte za predchádzajúcej vlády Mikuláša Dzurindu. V téme maďarsko-slovenských vzťahov pochybil pri tvrdení, podľa ktorého nechali tabule v maďarskom jazyku aj v obciach, kde sčítanie obyvateľov z roku 2011 nepotvrdilo 20 percentnú hranicu určenú zákonom. Pozabudol však na novelu zákona z roku 2011, ktorá túto hranicu znížila na 15 percent.

Pri povodniach Kaliňák podcenil počet evakuovaných osôb, na Slovensku ich odhadoval na 30, čo je trikrát menej ako skutočných 90, v Maďarsku ich znížil až o takmer tisícku oproti dvom tisícom, ktoré hlásia maďarské úrady. Na záver navýšil o 5 tisíc počet dobrovoľných hasičov, ktorí sú vyškolení a prešli základnou prípravou – podľa informácii Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR ich je len 30 tisíc.

Štvoricu diskutujúcich uzatvoril József Nagy, ktorý použil až deväť pravdivých z celkového počtu desať výrokov. Tím Demagog.sk nebol schopný overiť jeho tvrdenie o hrúbke sedimentov v Gabčíkovskej a Hrušovskej zdrži. Všetky analyzované výroky, ich hodnotenia a zdôvodnenia nájdete na stránke factcheckového projektu Demagog.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies