Kontrolný deň na hrade Krásna Hôrka ukázal, že práce postupujú podľa plánu

NETKY.SK • 5 Júl 2023, 16:00 • 2 min
Kontrolný deň na hrade Krásna Hôrka ukázal, že práce postupujú podľa plánu

V utorok 4. júla navštívila delegácia Ministerstva kultúry Slovenskej republiky hrad Krásna Hôrka, ktorý od roku 2012 prechádza po ničivom požiari rozsiahlou rekonštrukciou.

slovakia

left justify in out

Do najdôležitejšej fázy obnovy sa táto národná kultúrna pamiatka dostala ešte v minulom roku. V súčasnosti sa na juhozápadnej strane hradbových múrov a severovýchodnej bašte postupne odstraňuje cementové škárovanie kamenných murív hradu a opravujú sa aj poškodené časti muriva hradieb. Práce na Dolnom a Strednom hrade, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí, sa uskutočňujú podľa harmonogramu zhotoviteľa stavby. Ministerka vyjadrila milé prekvapenie z toho, ako aktuálne stavebné práce prebiehajú.


Ministerka kultúry Silvia Hroncová spolu so štátnym tajomníkom Matúšom Bieščadom, generálnym riaditeľom sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka Radoslavom Ragačom, riaditeľkou odboru ochrany pamiatkového fondu Zuzanou Kochánkovou a generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea Branislavom Panisom navštívili hrad Krásna Hôrka, na ktorom absolvovali detailnú prehliadku rekonštrukčných prác. Kontrolným dňom, ktorý iniciovalo samo ministerstvo, ich sprevádzala riaditeľka hradu Krásna Hôrka a Múzea Betliar Tímea Mátéová.


„Prešli sme ci celé podhradie i projekt podhradia, ktorý sa nanovo buduje a jeho infraštukútra v rámci múzeí Slovenska bude jedinečná. Čo sa týka pokroku stavebných prác, tak stredná a aj dolná časť napredujú veľmi dobre. Pevne verím, že po rekonštrukcii, tak ako máme úžasne zrekonštruovanú Slovenskú národnú galériu, tak aj Krásna Hôrka sa stane výkladnou skriňou, a to múzejníctva a toho, ako má vyzerať múzejná  infraštruktúra," zhodnotila ministerka kultúry Silvia Hroncová.

Najnovší predpokladaný termín otvorenia bude v roku 2026
Pôvodne avizované termíny boli optimistickejšie, ale nerátali s takou komplexnou reškonštrukciou, a to nielen postihnutých častí. Od novembra 2016 sa projekt obnovy rozšíril a upravil v kontexte potrieb a požiadaviek 21. storočia. „Jeden míľnik je február 2024, ďalší míľnik je august 2024. Predpokladané dokončenie celého areálu podhradia aj celého komplexu je buď koncom roka 2025, alebo začiatkom roka 2026, ale to hovoríme o kompletnom ukončení všetkých stavebných prác, vrátane rekonštrukcie,“ uvádza ministerka a pokračuje, „zhotoviteľ veľmi dobre napreduje a vyrozumela som, že jeho spolupráca so SNM a Múzeum Betliar je veľmi dobrá. Pevne verím, že keď hovoríme dnes o nejakých termínoch, že sú to termíny veľmi aktuálne a reálne.”

 

Potvrdzuje to aj generálny riaditeľ SNM Branislav Panis: „Od marca je vidieť obrovský posun prác. Rozsah prác, ktorý sa vykonal od 4. augusta  minúleho roka do súčasnosti nám dáva nádej, že všetky termíny, ktoré máme zmluvne dohodnuté, zhotoviteľ/dodávateľ splní. Ak sa nám podarí budúci rok na prelome februára/marca spustiť verejné obstáravanie na ďalšiu časť stavby, to znamená Horný hrad, tak nám to dá presnejší termín, kedy celý hrad ako celok bude aj otvorený.” 

Rozvody, kabeláž, montáž potrubí, podlahy, omietky a reštaurátorské práce
Časti Dolného a Stredného hradu by mali byť podľa zmluvy so zhotoviteľom, spoločnosťou MBM-GROUP, a. s., odovzdané do užívania do 18 mesiacov od podpisu zmluvy a prebratí staveniska (august 2022), a teda na začiatku roka 2024. Celková hodnota prác na týchto častiach je podľa zmluvy 20 636 997 € aj s DPH. Aktuálne sú v interiéroch väčšiny obnovovaných častí hradu ukončené búracie práce. Pod dohľadom reštaurátorov i archeológov sa vysekávajú ryhy a drážky pre rozvody a kabeláž, demontujú sa a búrajú vonkajšie povrchy nádvorí vo všetkých potrebných vrstvách, súčasne sa realizujú v týchto častiach aj výkopy pre vonkajšie rozvody vody a kanalizácie. Realizujú sa nové vrstvy hrubých podláh, naplno sa vykonávajú reštaurátorské práce, a tiež obnova kamenných portálov a iných článkov z kameňa.

 

Súčasne sa začala obnova a sanácia hodnotného dreveného renesančného stropu na časti objektu – Františkino múzeum. Niektoré kamenné články, ako aj kovové prvky, boli odvezené z hradu do reštaurátorských dielní a dielní na umelecko-remeselnú obnovu. Prevoz a dočasné premiestnenie sa realizuje v zmysle zákonných postupov a potrebnej dokumentácie s odsúhlasením orgánu štátnej pamiatkovej starostlivosti KPÚ Košice. V stolárskych dielňach sa vyrábajú nové výplne otvorových konštrukcií (okná, dvere, vráta), ako kópie historických prvkov. „Veľká väčšina týchto predmetov je už ošetrená a je pripravená do nových expozícií. Tieto predmety sa momentálne nachádzajú v depozitároch SNM a Múzea Betliar. Každý jeden predmet, ktorý sa vráti na Krásnu Hôrku, hovoríme asi o 4200 kusoch zbierkových predmetov, prejde rukami reštaurátorov a konzervátorov.  Veľmi sa už na tie nové expozície tešíme,“ hovorí riaditeľka hradu Krásna Hôrka a Múzea Betliar Tímea Mátéová. 

Rozostavaných je jedenásť novostavieb v podhradí
Hotová je už hrubá stavba z monolitického oceľobetónu budovy Infocentra. Aktuálne sa realizuje zateplenie jeho obvodových murív. Hrubú stavbu majú aj dve automatické tlakové stanice vody. Z objektov občerstvenia a suvenírov, tzv. Veľký stánok má v hrubej stavbe hotovú suterénnu časť, a to verejné toalety. Aktuálne sa realizuje montáž hydroizolácie a tepelnej izolácie podzemných stien, robia sa obsypy objektu, ležaté rozvody kanalizácie. Súčasne sa pokračuje s nosnými konštrukciami nadzemného podlažia.

 

Ďalšími rozostavanými objektmi sú areálová splašková kanalizácia i areálový rozvod pitnej vody, pričom na 90 % sú hotové všetky potrubné rozvody súbežne vedené v trase požiarnej komunikácie, s postupným osadzovaním kanalizačných a vodomerných šácht. Pracuje sa na dažďovej kanalizácii z parkoviska a stánkov, prípojke VN, požiarnej komunikácii – aktuálne vo výkopových prácach, odkopávkach a prekopávkach. V súčasnosti je už osadená podzemná trafostanica do výkopovej jamy, realizujú sa napojenia káblových rozvodov pre napojenie všetkých odberných miest v podhradí. Pracuje sa aj na odstavnom parkovisku pre autobusy, na odlesnenom a vyčistenom území je vytvorené zhutnené a stabilizované podložie pre vrstvy parkoviska. Realizujú sa rozvody dažďovej kanalizácie vrátane odlučovačov ropných látok.

Rozpočet však narastie kvôli cenám stavebných materiálov i kvôli inflácii
Za posledné tri roky rastú ceny stavebných materiálov i prác o 15 až 30 %. Generálny riaditeľ SNM Branislav Panis predbežne ráta s nárastom okolo 6 miliónov €. „Dnes sme si urobili prvý prieskum toho, že to navýšenie vidíme circa o tých 8 až 10 %. Budeme o tom hovoriť na vláde,” reaguje  ministerka. Vláda SR schválila celkom na obnovu hradu Krásna Hôrka spolu 34 942 259 €.


Delegácia ministerstva kultúry po tlačovej konferencii na hrade Krásna Hôrka pokračovala v návšteve Múzea Betliar, ktoré spravuje bývalé sídla rodiny Andrássyovcov s historickým parkom.
Podrobnejšie informácie k stavu obnovy hradu Krásna Hôrka nájdete na stránke SNM v sekcii Obnovy a rekonštrukcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Ministerstvo kultúry SR, Foto: krasaslovenska.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies