Rusko zakázalo vstup 963 Američanom. Pred McDonald's stoja davy ľudí, ktorí si prišli vychutnať svoj posledný hamburger

NETKY.SK • 21 Máj 2022, 17:00 • 2 min
Rusko zakázalo vstup 963 Američanom. Pred McDonald's stoja davy ľudí, ktorí si prišli vychutnať svoj posledný hamburger

MOSKVA – Ruskí klienti si chceli pred odchodom McDonald's z tamojšieho trhu dopriať posledné obľúbené jedlá. Rusko rovnako zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom.

slovakia

left justify in out

Na zozname sa nachádzajú známe politické mená: prezident Joe Biden, minister zahraničných vecí Antony Blinken či riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Vplyv tohto opatrenia bude z prevažnej časti symbolický, no ide o ďalšiu známku zhoršovania vzťahov Ruska a Spojených štátov od začiatku invázie, konštatuje Reuters.

 

 

Zákaz cestovania celkovo 963 občanov USA do Ruska oznámili krátko po tom, ako americký prezident Biden podpísal zákon o poskytnutí vojenskej, ekonomickej a ďalšej pomoci Ukrajine za takmer 40 miliárd dolárov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v oznámení na svojej webovej stránke uviedlo, že čierna listina je reakciou na sankcie a nepriateľské kroky Washingtonu voči Moskve.

 

K téme: Biden podpísal balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov

 

img

 

Pred pobočkou reštaurácie McDonald's na moskovskej železničnej stanici sa tento týždeň tvorili dlhé rady. Išlo totiž o jednu z posledných mála reštaurácií americkej siete, ktoré zostali otvorené. Americký reťazec rýchleho občerstvenia sa medzitým 19. mája dohodol na predaji svojej ruskej siete jednému z držiteľov licencie Alexandrovi Govorovi. Ten prostredníctvom svojej firmy GiD LLC v rámci franšízy prevádzkuje 25 reštaurácií.

 

 

Po viac ako 30 rokoch tak McDonald's sťahuje rolety v Rusku a stáva sa jednou z najväčších globálnych značiek, ktoré z krajiny odchádzajú po invázii na Ukrajinu. Odchodom McDonald's sa končí kapitola v histórii americkej spoločnosti, ktorá sa začala predajom hamburgerov ako symbolu amerického kapitalizmu v Rusku. Reťazec už začiatkom marca oznámil, že dočasne zatvorí všetkých približne 850 reštaurácií na ruskom trhu vrátane ikonickej reštaurácie na Puškinovom námestí. Tú otvoril 31. januára 1990 a hneď si pripísal rekord, keďže do radu na Big Mac sa vtedy postavilo viac ako 30 000 ľudí.

 

Noví majitelia nebudú môcť používať meno, logo, značku a menu McDonald's. Mnohí Rusi sa tak ponáhľali, aby som si kúpili svoj obľúbený cheeseburger, mliečny kokteil či hranolky ešte predtým, ako sa reštaurácie americkej siete zatvoria. Franšízové reštaurácie po oznámení plánov na odchod reťazca v uplynulých týždňoch zaznamenali oživenie. „V dostupných lokalitách v centre Moskvy a Petrohradu bol zaznamenaný zvýšený dopyt,“ uviedol v utorok (17. 5.) ďalší držiteľ franšízy Rosinter Restaurants.

 

McDonald's si však aj po predaji svojej siete ponechal ochrannú známku v Rusku, čo podľa analytikov znamená, že si nechal otvorené dvere pre návrat. Reštaurácie sa začnú znovu otvárať v júni, ale pod novým vlastníkom a značkou, uviedol zdroj blízky spoločnosti.

 

img

 

Americká sieť reštaurácií s hamburgermi bola na začiatku 90. rokov symbolom rozmrazovanie napätia z čias studenej vojny. A pre milióny vtedy ešte sovietskych občanov príležitosťou, ako ochutnať západné jedlo a kultúru, aj keď náklady na hamburger boli na začiatku niekoľkonásobne vyššie ako denné rozpočty mnohých obyvateľov miest. V uplynulých rokoch sa však McDonald's stal jednou z najdostupnejších a rýchlych možností obeda vo veľkých ruských mestách. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

 

Možno vás zaujme: Biden podpísal balík pomoci Ukrajine v hodnote 40 miliárd dolárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies