Dajte zbohom nafúknutému bruchu po sviatkoch: Bez hladu a s dobrým pocitom

NETKY.SK • 2 Január 2019, 18:54 • 2 min
Dajte zbohom nafúknutému bruchu po sviatkoch: Bez hladu a s dobrým pocitom

Niekoľkodňová nálož jedla vášmu zažívaniu dala pekne zabrať. Pocit nafúknutého bruška, opuchnuté líca a vyššia váha sú toho dôkazom. Ako sa čo najrýchlejšie vrátiť do pôvodnej formy? Naordinujte si zdravý detox v podobe ľahkých jedál, pohybu a niekoľkých ďalších tipov, vďaka ktorým sa budete už po dvoch dňoch cítiť dobre. Na silvestra tak bez problému vkĺznete do upnutých šiat a začiatok nového roka oslávite s dobrým pocitom.

slovakia

left justify in out

Počas krátkej doby sa nestihnete zbaviť tuku, ktorý ste možno počas sviatkov nabrali, ale váha vám určite klesne. Nielenže sa vám prečistia črevá, ale tiež sa veľmi rýchlo odvodníte.

 

Rovnako ako špinavé riady, tak aj svoje telo najlepšie prečistíte vodou. Naviažu sa na ňu toxíny, ktorými ste v podobe nezdravého jedla a alkoholu telo zaniesli, a podporíte vylučovací aj tráviaci systém.

 

Do vody pridajte aj citrón, ktorým podporíte trávenie, organizmus účinne odkyslíte a prečistíte pečeň. Vodu pite vlažnú alebo teplú, a to medzi každými dvoma jedlami. Fľašu vody majte neustále po ruke! Nestane sa vám potom, že sa na niekoľko hodín zabudnete napiť. Vodu môžete striedať aj čistiacimi bylinnými čajmi. Tie pôsobia ako prírodné diuretiká, avšak je nevyhnutné ich dopĺňať vodou, aby telo naopak tekutiny nezadržiavalo.

 

Probiotiká napomáhajú tráveniu a porovnávajú hladinu mikroflóry v črevách. Jedná sa o živé baktérie, ktoré nájdete v kyslých mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty, jogurtové mlieka a kefíry, v kvasenej zelenine a kvasniciach. Kým na olovrant si môžete dať jogurt, na obed nezabudnite použiť kapustu, červenú repu alebo napr. kyslú uhorku. Probiotiká však môžete aj suplementovať, a to v tabletkovej variante, ktorú zoženiete v každej lekárni.

 

img

 

Jedným zo zásadných krokov je úplne vyradiť z jedálnička sviatočné jedlo, ako sú cukrovinky a slané pochutiny. Aspoň prvé tri dni si pripravujte šaláty plné zeleniny. Keďže je vonku chladno, siahnite po tepelne spracovanej zelenine. Upečte si repu, sladké zemiaky, papriky a cuketu. Okrem šalátov si môžete uvariť aj polievku, ktorá je nízkokalorická, ale vďaka obsahu vlákniny v zelenine a strukovinách vás zasýti. Z krémových polievok vyskúšajte mrkvovo-batátový, paradajkový, tekvicový alebo hráškový krém.

 

img

 

Účinnosť detoxu podporíte tiež príjmom antioxidantov, ktoré obmedzujú proces oxidácie v organizme, a prispievajú tak k ochrane imunitného systému. Nájdete ich prevažne v lesnom ovocí, ako sú maliny, jahody, čučoriedky a brusnice, ďalej v jablkách, citrusoch, ale aj v avokáde. Na antioxidanty je bohatá aj zelenina. Preferujte druhy, ako sú brokolica, kel, listová zelenina, špenát, červená repa, cesnak a ďalšie. Nezabúdajte ale ani na bylinky. Uvarte si mätový čaj a jedla ochucujte rozmarínom, šalviou, tymiánom alebo oreganom.

 

K zavodneniu u vás došlo aj v dôsledku nadbytku soli. Predsa len - zemiakový šalát, rezne a údeniny jej obsahujú vysoké množstvo. Vyhnite sa preto prirodzene slaným jedlám, ako sú napr. syry. Jedlo soľte v obmedzenom množstve, ale určite sa soli úplne nevyhýbajte. Obsahuje totiž minerály a stopové prvky, ktoré pôsobia ako antioxidanty a dodávajú telu energiu. Vyberajte však iba kryštalickú himalájskou soľ, ktorá je pre telo najvhodnejšia.

 

Účinným prostriedkom pre odvodnenie a zároveň aj chudnutie je pohyb. Po sviatkoch sa však nehrňte hneď medzi činky, ale zvoľte cvičenie so strednou intenzitou, ktoré vám pomôžu s trávením. Vypotíte aj nadbytočnú vodu. Ideálne je začať dlhými prechádzkami. Ak sa odhodláte ísť do posilňovne, zostaňte tentoraz len v kardio zóne. Môžete začať rýchlou chôdzou na trenažéri a pokračovať dvadsiatimi minútami na rotopede alebo Orbitreku. Intenzitu postupne zvyšujte, aby si telo na záťaž stačilo zvyknúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies