Konali sa spomienkové ceremónie na počesť Titanicu

NETKY.SK • 16 Apríl 2012, 18:59 • 2 min
Konali sa spomienkové ceremónie na počesť Titanicu

Konali sa spomienkové ceremónie na počesť Titanicu - Kultúra Pamiatku obetí Titanicu si v nedeľu pri príležitosti uplynutia storočia od tragédie pripomenuli ľudia na viacerých miestach sveta. Na vode i na súši sa konali pietne spomienky na stovky životov,

slovakia

left justify in out

img

Pamiatku obetí Titanicu si v nedeľu pri príležitosti uplynutia storočia od tragédie pripomenuli ľudia na viacerých miestach sveta. Na vode i na súši sa konali pietne spomienky na stovky životov, ktoré si vyžiadalo potopenie legendárneho parníka v noci zo 14. na 15. apríla 1912. V severoírskom Belfaste, kde luxusné plavidlo postavili, sa stovky ľudí zúčastnili na odhalení vôbec prvej pamätnej tabule s menami všetkých obetí nešťastia.

Presne v čase uplynutia sto rokov od nárazu plavidla na ľadovec hádzali na mieste kolízie do vôd Atlantického oceánu vence a ľudia na palubách dvoch výletných lodí si pamiatku obetí pripomenuli minútou ticha. Nechýbalo ani symbolické zopakovanie znenia volania o pomoc, ktorý Titanic vyslal, či prečítanie mien všetkých obetí. Spomienkové ceremónie sa konali v anglickom meste Southampton, odkiaľ parník 10. apríla 1912 vyplával, i v kanadskom Halifaxe, kam previezli objavené telá obetí.

Titanic sa potopil počas svojej prvej plavby z anglického Southamptonu do New Yorku v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Po náraze na veľký ľadovec sa poškodil jeho plášť, takmer 270-metrové plavidlo začalo naberať vodu a po takmer troch hodinách zmizlo pod hladinou. Pre nedostatočný počet záchranných člnov našlo svoju smrť v ľadových vodách Atlantiku viac ako 1500 z vyše 2200 ľudí na palube. Vrak Titanicu ležiaci v hĺbke 3800 metrov a približne 600 kilometrov od kanadského pobrežia objavili v roku 1985.

Zdroj :SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies