Komunisti požiadali o vyšetrenie smrti básnika Pabla Nerudu

NETKY.SK • 1 Jún 2011, 08:59 • 2 min
Komunisti požiadali o vyšetrenie smrti básnika Pabla Nerudu

Komunisti požiadali o vyšetrenie smrti básnika Pabla Nerudu

slovakia

left justify in out

img

Čilská komunistická strana požiadala o oficiálne vyšetrenie smrti  básnika Pabla Nerudu, ktorý podľa úradných záznamov zomrel na rakovinu prostaty. Skonal iba niekoľko dní po puči, čo zvrhol jeho blízkeho priateľa - čilského socialistického prezidenta Salvadora Allendeho.
      Niekoľko svedkov v poslednom čase rozvírilo pochybnosti o príčinách smrti básnika, ktorý kritizoval diktátorský režim Augusta Pinocheta. Nerudov šofér vyslovil názor, že básnika v nemocnici otrávili vládni agenti.
      Neruda získal Nobelovu cenu za literatúru a mal veľkú prestíž v zahraničí. Podľa Nerudovej nadácie, ktorá spravuje pozostalosť básnika a stará sa o jeho odkaz, nie sú dôkazy podporujúce tvrdenia o otrave. Komunistická strana v Čile však považuje objasnenie prípadu za svoju morálnu povinnosť, uviedol predseda strany Guillermo Teillier.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies