Eduard Heger: Nikdy neurobím obchod v rámci koalície na úkor spravodlivosti

NETKY.SK • 22 September 2021, 11:39 • 2 min
Eduard Heger: Nikdy neurobím obchod v rámci koalície na úkor spravodlivosti

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger povedal, že nie je ochotný obetovať spravodlivosť a spravodlivé riešenia za ústavnú väčšinu.

slovakia

left justify in out

„Spravodlivosť je pre mňa červená čiara. Nikdy neurobím obchod v rámci koalície na úkor spravodlivosti. Ja sa myšlienky spravodlivosti nevzdám, pretože to považujem za úplne kľúčové pre Slovensko, aby sme nastavili systém tak, aby bol spravodlivý,“ povedal premiér.

Reagoval tak na otázku o možnom konci strany Sme rodina v koalícii v dôsledku konfliktu medzi bezpečnostnými zložkami. Chce počkať na výsledky pracovnej skupiny, ktoré predstaví koaličným partnerom..

 

Prečítajte si: Igor Matovič: Odborná skupina už má asi 10 riešení!

 

Je podľa neho dôležité, aby sa zvyšovali rešpekt a úcta voči profesii novinárov, aby mohli robiť svoju profesiu bezpečne a plnohodnotne. Pred dnešným rokovaním vlády to povedal premiér Eduard Heger.

„Riešenie problému ochrany novinárov je v dvoch rovinách. Jednak o zmene legislatívy, ktorú sme predstavili, ktorú pripravuje ministerka kultúry a do konca roka by mala byť v parlamente. Taktiež je to aj o istej kultúre úcty k tejto profesii, a tu má Slovensko ešte pred sebou dlhú cestu.“ 

 

Možno vás zaujme: Boris Kollár uviedol, za akých okolností by odišiel z koalície

Heger taktiež privítal na Slovensku členov monitorovacej skupiny z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre demokraciu, právny štát a základné práva, s ktorými sa pred rokovaním vlády stretol. Ocenil ich prítomnosť na Slovensku a to, že s nimi mohol viesť diskusiu o právnom štáte v kontexte udalostí na Slovensku. „Som veľmi rád, že aj oni nám komunikovali to, že je dobré, že Slovensko prechádza fázou očisty justície, prokuratúry a polície. Bola to konštruktívna diskusia a som rád, že nám vyjadrili podporu v tom, čo robíme.“ 

 

Prečítajte si: Smer-SD plánuje iniciovať až štyri mimoriadne schôdze!

 

Monitorovacia skupina Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva sa počas aktuálnej návštevy SR zaujímala aj o tému ochrany novinárov. Pred rokovaním vlády o tom médiá informoval predseda vlády SR Eduard Heger. "Skupine sme predstavili kontúry pripravovaného zákona, ktorý sa týka tejto témy." Dodal, že oblasť ochrany novinárov má dve roviny. "Jednak je to samotná legislatívna úprava, ktorá sa do konca roka objaví v parlamente, druhou rovinou je všeobecné zvyšovanie úcty a rešpektu k novinárskej profesii. Tam máme na Slovensku ešte hodný kus cesty pred sebou, ale je našou povinnosťou prispieť k tomu, aby sa zvýšila úcta verejnosti k novinárskej profesii." 

 

Monitorovacia skupina pod vedením holandskej poslankyne Sophie in 't Veldovej podľa neho ocenila aj reformné kroky a proces očisty justície, polície a prokuratúry, ktoré na Slovensku súčasná vláda zaviedla.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies