Kompletný softvérový balík Tachyum Prodigy vstupuje do testovania

NETKY.SK • 29 November 2023, 08:00 • 2 min
Kompletný softvérový balík Tachyum Prodigy vstupuje do testovania

BRATISLAVA - Spoločnosť Tachyum® dnes oznámila, že dokončila softvérový stack pre univerzálny procesor Prodigy® a vstúpila do fázy alfa testovania v rámci prípravy výroby a distribúcie čipu plánovanej na budúci rok.

slovakia

left justify in out

Softvéroví inžinieri firmy Tachyum intenzívne pracovali na tom, aby umožnili plný potenciál nového procesora Prodigy. Vyvinuli bohatý ekosystém aplikácií, systémového softvéru, frameworkov (aplikačných rámcov) a knižníc, ktoré sú portované tak, aby fungovali natívne na hardvéri Prodigy. Keď bude dokončené testovanie softvérového balíka a bude bežať bezproblémovo na hardvérovom prototype postavenom na programovateľných hradlových poliach (FPGA), spoločnosť môže prejsť k uvedeniu univerzálneho čipu do výroby.

Softvérová distribúcia Prodigy je plne integrovaný softvérový balík (stack), ktorý je pripravený na nasadenie “tak, ako je”. Pre prvých používateľov, tzv. „early adopters“ a zákazníkov je k dispozícii ako jeden predinštalovaný obraz (image). Aplikácie boli testované tak, aby fungovali hneď “po vybalení”, takže zákazníci môžu okamžite začať používať referenčný dizajn. Ak sa používatelia počas nasadzovania stretnú s akýmkoľvek problémom, systém možno rýchlo a jednoducho uviesť do pôvodného obrazu.

 

Softvérový distribučný balík ako súčasť alfa testovania zahŕňa:

  • Systémový softvér vrátane UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), Linux, SE-Linux (Security Enhanced Linux), FreeBSD, KVM (Kernel-based Virtual Machine), hypervízor XEN, kompilátory GCC, LLVM, knižnice TensorFlow a PyTorch. Z UEFI, rozhrania novej generácie medzi operačnými systémami a firmvérom platformy, si zákazníci môžu vybrať Linux, SE-Linux, FreeBSD, KVM, Xen a ďalšie.
  • Middleware ako kontajnery a iné.
  • Aplikácie ako databázy, webové servery, emailové servery a ďalšie.
  • AI (Artificial Intelligence) softvér a HPC (High Performance Computing) softvér.
  • Binárnu kompatibilitu s x86, ARM a RISC-V prostredníctvom dynamického binárneho prekladu.
  • Demo aplikácie a testy aplikácií.

Ako univerzálny procesor ponúkajúci špičkový výkon pre všetky pracovné zaťaženia, môžu servery dátových centier plynule a dynamicky prepínať medzi výpočtovými doménami (ako sú AI/ ML, HPC a cloud) s jednou architektúrou. Odstránením potreby drahého špecializovaného hardvéru pre AI a výrazným zvýšením využitia serverov, Prodigy signifikantne znižuje CAPEX a OPEX a zároveň poskytuje bezprecedentný výkon, spotrebu a ekonomiku dátového centra. Prodigy integruje 192 vysokovýkonných na mieru navrhnutých 64-bitových výpočtových jadier, čo mu umožňuje dosahovať až 4,5-násobný výkon v porovnaní s najvýkonnejšími x86 procesormi pre cloudové záťaže, a v porovnaní s najvýkonnejším GPU až trojnásobný výkon pre HPC a šesťnásobný výkon pre AI aplikácie.
 
“Hneď na začiatku sme si uvedomili, že ak chceme urobiť revolúciu v dátových centrách tým, že vyrobíme najmenší, najrýchlejší a najekologickejší univerzálny čip na svete, bude nevyhnutné dodať “stack”, ktorý bude schopný zvládnuť celú škálu softvéru, ktorý bude na ňom fungovať,” povedal Dr. Radoslav Danilák, zakladateľ a CEO spoločnosti Tachyum.

“Keďže sa náš univerzálny procesor približuje k stavu, keď bude pripravený na výrobu, sme hrdí, že sme vyvinuli rozsiahle portfólio softvéru pripraveného na natívne spustenie na Prodigy. To, že ho máme k dispozícii pre alfa testovanie, je obrovský krok smerom k revolúcii v dátových centrách,” dodal Danilák.

 

O spoločnosti Tachyum

Spoločnosť Tachyum so svojím vlajkovým produktom Prodigy, prvým univerzálnym procesorom na svete, transformuje ekonomiku pracovných záťaží v oblasti umelej inteligencie (AI), vysokovýkonných výpočtov (HPC) a verejných i súkromných dátových centier. Prodigy spája funkcie CPU, GPGPU a TPU do jediného procesora, aby poskytoval špičkový výkon pri najnižších nákladoch a spotrebe energie pre špeciálne aj univerzálne výpočty. Keďže emisie svetových dátových centier naďalej prispievajú k zmene klímy a podľa prognóz budú spotrebovávať 10 percent elektrickej energie na svete do roku 2030, procesor Prodigy s veľmi nízkou spotrebou energie je v pozícii pomôcť vyvážiť globálny dopyt po výpočtovom výkone pri nižšej environmentálnej záťaži. Tachyum nedávno prijala významnú objednávku od americkej spoločnosti na vybudovanie rozsiahleho systému, ktorý poskytne počítačový výkon viac ako 50 exaflopov, čo exponenciálne prevýši výpočtovú kapacitu najrýchlejších superpočítačov pre inferenciu alebo generatívnu AI, ktoré sú dnes dostupné kdekoľvek na svete. Po dokončení v roku 2025 bude systém postavený na čipoch Prodigy poskytovať 25-násobný multiplikátor v porovnaní so svetovo najrýchlejším konvenčným superpočítačom, ktorý bol postavený iba tento rok, a bude dosahovať 25 000-krát väčšiu kapacitu pre AI ako modely pre ChatGPT4. Spoločnosť Tachyum má pobočky v Spojených štátoch a na Slovensku.

Pre viac informácií navštívte https://www.tachyum.com/.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tachyum, Foto: Trend / Photomedia / Peter Král
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies