Premiér sa prišiel pozrieť na skazu po povodni do obce Rudno nad Hronom. Starostovi prisľúbil finančnú pomoc

NETKY.SK • 18 Máj 2021, 14:07 • 2 min
Premiér sa prišiel pozrieť na skazu po povodni do obce Rudno nad Hronom. Starostovi prisľúbil finančnú pomoc

BANSKÁ BYSTRICA – Do obce Rudno nad Hronom v Žarnovickom okrese postihnutej povodňou dnes prišiel predseda vlády SR Eduard Heger, ktorý obci prisľúbil finančnú pomoc z rezervy premiéra hneď, ako budú vyčíslené škody.

slovakia

left justify in out

„Prioritou pre nás je pomôcť občanom tejto obce. Ľudia musia cítiť, že štát je tu pre nich, samospráva je tu pre nich,“ uviedol premiér na brífingu v postihnutej obci.

 

Ľudia rátajú obrovské škody

"Rozhodol som sa pomôcť občanom obce Rudno nad Hronom a z rezervy premiéra im poskytneme financie na zmiernenie škôd po povodni," napísal premiér na sociálnej sieti Facebook. 

 

Doplnil, že sa dnes prešiel prešiel zasiahnutou dedinou a rozprával sa s miestnymi o problémoch, ktoré im povodeň spôsobila.

 

"Mnohí majú výrazné škody na majetku vrátane zničenej úrody. Je dôležité im pomôcť a podporiť ich v tejto náročnej situácii," skonštatoval Heger.

 

img

 

Pretrhnutá hrádza má jednu obeť
Premiér spolu s ďalšími členmi vlády prešiel domy, navštívil ľudí a skonštatoval, že situácia je vážna.

 

img

 

Pozostalým po  exstarostovi, ktorého strhol silný prúd vody a aj napriek snahe záchranárom sa ho nepodarilo oživiť, vyjadril úprimnú sústrasť.

 

img

 

Poďakoval všetkým zložkám, ktoré prišli na pomoc občanom. Starosta Rudna nad Hronom Marián Šurjanský zatiaľ nedokáže rozsiahle škody vyčísliť, pretože udalosť je veľmi čerstvá.

 

 

V obci je vyhlásená mimoriadna situácia
V obci Rudno nad Hronom sa v pondelok (17. mája) pretrhla protipovodňová hrádza na Rudnianskom potoku a následne voda zaplavila obec. Obecný úrad vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity, ktorý následne prekvalifikoval na mimoriadnu situáciu.

 

img

 

Voda spôsobila značné škody na majetku, pričom v obci musia vyčistiť studne, keďže nemajú vodovod.

 

img

 

Následky povodne pomáhajú odstraňovať hasiči, ktorí čistia a dezinfikujú studne či zdroje pitnej vody, a odstraňujú nánosy bahna z ulíc a dvorov rodinných domov. Na mieste pomáha pri odstraňovaní škôd aj 25 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona