Kométa Ison zrejme nezanikla úplne

NETKY.SK • 29 November 2013, 19:18 • 2 min
Kométa Ison zrejme nezanikla úplne

LONDÝN - Kométa Ison podľa vedcov možno nezanikla počas preletu okolo Slnka úplne. Ešte vo štvrtok večer sa pritom domnievali, že teplota približne dvetisíc stupňov Celzia a silná gravitácia kométu zničili.

slovakia

left justify in out

Na najnovších snímkach sa im však podarilo spozorovať žiarenie niečoho, čo by mohlo byť malým úlomkom kométy. Astronómovia netajili prekvapenie a potešenie, avšak sú si vedomí, že počas najbližších hodín a dní sa môže stať čokoľvek. Úlomok Isonu môže totiž naďalej žiariť, ale aj úplne zmiznúť.

"Túto kométu sme sledovali už rok a celý čas nás prekvapovala a miatla," povedal astrofyzik Karl Battams pre BBC. Koľko toho ostalo z dva kilometre širokého kusu ľadu po prelete okolo Slnka však zatiaľ vedci nezistili. "Chceme od ľudí, aby nám dali niekoľko dní, nech sa môžeme pozrieť na viac záberov. Umožní nám to zhodnotiť zmeny žiarenia objektu, ktorý momentálne vidíme. Možno nám to povie z čoho sa objekt skladá a čo sa s ním bude diať v najbližších dňoch a mesiacoch," dodal Battams.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies