Komerčná nákladná loď Dragon sa vrátila z vesmírnej stanice na Zem

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 07:46 • 2 min
Komerčná nákladná loď Dragon sa vrátila z vesmírnej stanice na Zem

MYS CANAVERAL - Komerčná nákladná loď Dragon sa v noci na dnes po 28 dňoch vrátila na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), z ktorej priviezla vzorky i opotrebované zariadenie pre americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

slovakia

left justify in out

Loď po nedeľňajšom úspešnom odpojení od ISS dosadla po asi piatich hodinách pomocou padáka do Tichého oceánu, približne 480 kilometrov západne od pobrežia mexického polostrova Baja California.
      

"Vitaj doma, Dragon!" uviedla spoločnosť SpaceX, ktorá loď Dragon vyvinula, na Twitteri. Dragon (Drak) doviezol z vesmírnej stanice späť takmer 1600 kilogramov vedeckých vzoriek, opotrebovaných prístrojov a ďalšieho vybavenia vyžadujúceho si obnovu.

      

Nákladná loď odštartovala so zásobami pre astronautov na ISS s viac ako mesačným oneskorením 18. apríla. So stanicou sa spojila o dva dni neskôr. Bol to jej celkovo tretí z 12 zazmluvnených zásobovacích letov.
      

Za zásobovanie ISS platí americká vesmírna agentúra NASA spoločnostiam SpaceX a Orbital Sciences. SpaceX má záujem aj o prepravu astronautov, čo však bude možné najskôr v roku 2017. Astronautov po ukončení prevádzky amerických raketoplánov v roku 2011 momentálne prepravujú ruské lode Sojuz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies