FOTO: Laponských sobov budú natierať svietiacou farbou

NETKY.SK • 9 Máj 2019, 13:19 • 2 min
FOTO: Laponských sobov budú natierať svietiacou farbou

Netradičné rozhodnutie laponských úradov má za cieľ chrániť tak zvieratá, ako aj ľudí.

slovakia

left justify in out

Laponsko – krajina známa ako rozprávkový domov Santa Clausa. Ide o miesto ležiace na severe Európy, ukryté pod bielou snehovou pokrývkou, kde sa preháňajú veľké stáda sobov. Tieto fascinujúce zvieratá sa človek snaží chrániť, pretože ich ubúda. Počas migrácie sú ohrozené autami, nakoľko musia často križovať frekventované cesty a v tme neraz prídu do kolízie s autami. To sú situácie, kedy je ohrozený nielen život soba, ale aj vodiča.

 

img

 

Krajina už dávnejšie začala uvažovať o tom, ako nehodám a úhynu zvierat zabrániť. Jedným z nápadov boli svietiace obojky, ktorými sobov označovali. To sa však ukázalo ako neúčinné, lebo si ich vodiči mýlili s inými autami. S novou myšlienkou prišla Anne Ollila zo Združenia pastierov sobov vo Fínsku. Parohy budú jednotlivým zvieratám natierať farbou, ktorá im nijako neublíži, no v tme svieti. A vodiči si ich už určite s ničím nepomýlia.

 

img

 

Zdá sa, že svietiace parožie zatiaľ funguje dobre, počet kolízii sobov s autami sa znížil. Laponské úrady zároveň uviedli, že v budúcnosti svoje snahy ešte zintenzívnia a pribudne aj špeciálna mobilná aplikácia. Ďalšie podrobnosti o nej však zatiaľ neuviedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies